Heineken stopt met leveranties aan cafés en restaurants

Heineken doet zijn leveranties voor de horeca over aan groothandel Sligro. De dertien distributiecentra, met de grootste in Amsterdam Westpoort, zullen daardoor verdwijnen

Heineken doet zijn horeca-distributiecentra over aan groothandel Sligro Beeld anp
Heineken doet zijn horeca-distributiecentra over aan groothandel SligroBeeld anp

Op kelderbier na gaat Sligro in het vervolg alle cafés en restaurants voor Heineken beleveren, inclusief flesjes en fusten Heinekenbier. Zo'n 370 medewerkers moeten overstappen, 140 flexwerkers kunnen 'grotendeels' mee.

Heineken levert nu nog alle horecabenodigdheden aan cafés en restaurants, naast bier ook wijn, frisdrank, koffie, koek, versnaperingen en glaswerk. Maar de brouwer vindt dat geen kernactivitiet meer.

"Wij willen ons concentreren op het brouwen van bier en en producren van fris en cider voor de horeca," zegt een woordvoerder van Heineken. "En omdat eten, ook in cafés een steeds groter deel uitmaakt van de beleving, hebben we aansluiting gezocht bij Sligro."

Het Brabantse bedrijf is al de grootste groothandel voor de horeca in Nederland en baat daarnaast supermarktketen Emté uit. Die valt buiten de overeenkomst, evenals Heinekens supermarktactiviteiten.

Assortiment
Sligro heeft nu acht vestigingen van waaruit de horeca word beleverd, waaronder eentje op Amstel III. "Ons assortiment is met 60.000 artikelen veel groter dan dat van Heineken," aldus een zegsman van Sligro. "Wij gaan per regio kijken of er plek is in onze vestiging of dat deze uitgebreid moet worden."

"Als dat niet kan, dan is het mogelijk dat we een nieuwe plek zoeken." Voortbestaan van Heinekenvestigingen is daarbij volgens hem 'onwaarschijnlijk'. Die operatie, waarvoor Sligro 80 tot 100 miljoen euro uit trekt, zal 'een aantal jaren' beslaan.

Het Heinekenpersoneel wordt geacht over te stappen. Daarbij zullen volgens de woordvoerder de arbeidsvoorwaarden voor vaste medewerkers gelijk blijven. De vakbonden voelen zich, ondanks die toezegging overvallen en eisen dat het personeel bij Heineken in dienst blijft 'en eventueel wordt aangestuurd door Sligro'.

Chauffeurs
Volgens de vakbonden is het bovendien een loze toezegging voor 245 truckchauffeurs die door Heineken worden ingehuurd en de flexwerkers van de distributiecentra. "De chauffeurs werken voor vijf bedrijven waar Heineken contracten mee heeft," zegt Roel van Riezen van CNV. "In de overgang naar Sligro kun je afspraken maken om deze contracten over te nemen, zo blijft het werk voor de 245 chauffeurs behouden."

"Het is juist in ons belang die chauffeurs, met hun kennis, te behouden," aldus een zegsman van Sligro. "Net als Heineken werken wij ook al jaren met externe vervoerders. Even afhankelijk van contractonderhandelingen is de intentie om met hen door te gaan."

De samenwerking loopt tenminste 15 jaar. Over de overnameprijs doen de twee nog geen mededelingen. Sligro verwacht dat de Heinekenactiviteiten 150 miljoen euro omzet aan de groothandel toevoegen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden