Heineken Music Hall gaat mannenurine inzamelen voor Waternet

De Heineken Music Hall gaat vanaf oktober de urine van concertbezoekers inzamelen voor de fosfaatfabriek van Waternet in West. Van de pure urine wordt kunstmest gemaakt.

Eind deze maand wordt een opvangtank voor de urine geplaatst in de parkeergarage van de Heineken Music Hall. Beeld ANP
Eind deze maand wordt een opvangtank voor de urine geplaatst in de parkeergarage van de Heineken Music Hall.Beeld ANP

Waternet struint al een tijd heel Amsterdam af op zoek naar ondernemingen en instanties die pure urine kunnen leveren voor de kleine fosfaatfabriek die twee jaar terug is geopend in het Westelijk Havengebied. Tijdens Sail werd ook al het plas van de mannelijke bezoekers ingezameld.

De zoektocht is niet makkelijk, want er zijn maar weinig bedrijven die pure urine kunnen leveren. 'Veel bedrijven hebben nog spoeltoiletten. En we willen juist pure urine, omdat dat veel meer rendement oplevert,' aldus een woordvoerder van Waternet. Ter vergelijking: van een liter rioolwater kan 0,015 gram kunstmest gemaakt worden. Van een liter pure urine is dat 1,4 gram.

Waterloze urinoirs in HMH
De Heineken Music Hall is bij uitstek geschikt, omdat het bedrijf alle 48 watergespoelde urinoirs heeft vervangen door milieuvriendelijke, waterloze exemplaren om water te besparen. Om urine te kunnen leveren aan Waternet moeten er wat leidingen worden verlegd en zal er eind deze maand een opvangtank in de parkeergarage geplaatst worden.

Volgens Waternet valt er (nog) geen droog brood te verdienen aan de kleine hoeveelheden gewonnen fosfor, die worden doorverkocht aan kunstmestfabrieken elders in het land. 'Daar gaat het ons ook niet om. Fosfor begint op te raken en we willen in onze fabrieken in West alle afvalstoffen zo optimaal mogelijk verwerken. In de toekomst kunnen we dan hopelijk met een minder grote zuiveringsinstallatie af.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden