Heineken meegesleept in conflict over café In the City

De handgranaat op de deurmat van café In the City bij het Leidseplein zette een conflict over de exploitatie op scherp, waarin ook bierbrouwer Heineken is meegesleept.

Maarten van Dun
De Explosieven Opruimingsdienst tijdens onderzoek naar de granaat. Beeld Evert Elzinga/ANP
De Explosieven Opruimingsdienst tijdens onderzoek naar de granaat.Beeld Evert Elzinga/ANP

De tengere, lichtgetinte man die op 8 februari een handgranaat neerlegde op de deurmat van café In the City wilde daarmee ontegenzeggelijk een signaal afgeven.

De meest waarschijnlijke aanleiding is een ruzie in het uitgaansleven enige tijd geleden, want aanwijzingen dat de granaat was gericht tegen de exploitanten van café In the City heeft de politie niet.

Opmerkelijk is dat recentelijk bij meer conflicten in Amsterdam explosieven zijn gebruikt, zoals de handgranaat in de Oude IJselstraat en de molotovcocktail op een koffiehuis in de Van Woustraat.

Wat het motief voor de handgranaat in café In the City ook is, de dader zal zich niet hebben gerealiseerd dat hij er een juridische loopgravenoorlog mee ontketende, waarin ook bierbrouwer Heineken zich moet verantwoorden.

'Nette manier van chanteren'
Het pand aan het Kleine-Gartmanplantsoen is de parel in de kroon van de Amsterdamse vastgoedman Mark Hooning (38). Hij verhuurt het pand aan Heineken, en dat zoekt op zijn beurt exploitanten. Zo gaat het al jaren.

Zo zijn ook de ervaren horecaondernemers Rodney Thakur (43) en zijn twee compagnons in het pand gekomen. Maar na de granaat en de daaropvolgende sluiting door de gemeente wil Hooning de huurders eruit hebben, en wel direct.

Vanwege de handgranaat uiteraard, maar ook omdat hem sindsdien veel signalen bereiken dat door Heineken en de exploitant een 'ontduikingsconstructie' is opgezet.

De roemruchte Haagse horecafamilie De Jong zou in werkelijkheid de scepter zwaaien in zijn pand.

Bij café In the City is echter zelden iets wat het lijkt.

Exploitant Thakur: "De eigenaar wil ons uit het pand hebben en dat wil hij al langer. We hadden de zaak vorig jaar verkocht, maar dat is niet doorgegaan omdat Hooning de huur dreigde op te zeggen. Dat is een nette manier van chanteren natuurlijk. Nu grijpt hij die hand­granaat aan om ons weg te krijgen. Niet chic."

Thakur benadrukt dat niet is gebleken dat de exploitanten van In the City doelwit waren van het granaatincident. "Misschien was de dader een gestoorde gek, of was het explosief voor Hooning bedoeld."

Het kort geding dat Hooning aanspande, ging vorige week verloren, nadat de gemeente had besloten dat de horecazaak mocht heropenen. Het lijken de inleidende 'beschietingen' van een lange juridische strijd.

Maar terwijl meerdere partijen elkaar in de haren vliegen, blijft het aan één kant stil: bij de familie De Jong.

Noodsprong
In de Amsterdamse horeca bestaat er weinig twijfel over dat café In the City het project is van Harbour Cluboprichter John de Jong en zijn zoon ­Mickey. Zij zouden een onderhandse deal hebben gesloten met Thakur en zijn compagnons.

De Jong senior - omstreden in het Haagse en Amsterdamse horecawezen - heeft nogal wat vijanden, en is eerder doelwit van geweld geweest. In een Scheveningse vestiging van de Harbour Club werd in 2010 een handgranaat naar binnen gegooid.

Daarbij werd zijn familie thuis op geweldadige wijze overvallen, en ging de Amsterdamse Harbour Club in het Olympisch Stadion onder verdachte omstandig­heden in vlammen op. Na beschuldigingen van fraude vertrok De Jong bij de Harbour Club.

Dat er een deal is rondom café In the City wordt stellig ontkend door de familie De Jong, Thakur én Heineken.

Thakur: "Dat het wordt gezegd, betekent niet dat het waar is. Nadat de verkoop van onze zaak was geblokkeerd, moesten we een noodsprong maken. We kenden ­Mickey de Jong en hij kwam met een idee. Wij zijn goed in drank verkopen, hij in eten. Hij is gewoon bij ons in dienst. Het is allemaal niet zo geheimzinnig."

De Jong staat aanvankelijk niet als leiding­gevende op de vergunning. Later duikt een zzp-overeenkomst op, waarin staat dat de 27-jarige De Jong per maand een gage krijgt van 6000 euro exclusief btw. Vader en moeder De Jong zouden enkel actief zijn geweest als 'adviseur' bij de 50.000 euro kostende verbouwing.

Er is nog wel iets opmerkelijks. Mickey de Jong geeft een lening van zeker 35.000 euro aan zijn eigen bazen. Is dat geen verkapte overnamesom geweest? Thakur: "Absoluut niet, dat zou dan wel een heel goede deal voor hem zijn geweest."

Veel geruchten
De advocaat van Hooning, Daniël van den Bergh, is zeer verbolgen over de door Thakur gebruikte term chantage. "De heren durven wel. Toen zij hun zaak te koop zetten, was de opzeggingsprocedure door mijn cliënt al lang en breed aangekondigd. Er is al lang sprake van structureel slecht huurderschap door Heineken en de exploitanten."

De raadsman spreekt van 'een klassiek geval van schijnbeheer'. "Welke 'bedrijfsleider' geeft nou een lening aan zijn baas? Dat gaat er toch bij niemand in?"

Na de vondst van de handgranaat gonsde het van de geruchten. Ook de politie hield er rekening mee dat de familie De Jong doelwit was. Maanden later concludeerde de recherche dat er geen directe link is tussen de handgranaat en de exploitanten.

De gemeente gaat nog verder: "Er zijn geen aanwijzingen van schijnbeheer aangetroffen."

De rechtbank is voorzichtiger: "Dat de familie De Jong de feitelijke exploitatie van het café heeft overgenomen kan voorshands niet worden aangenomen. Een en ander vergt eventueel een nader onderzoek naar de feiten, waarvoor in dit kort geding geen plaats is."

Dat nader onderzoek komt er waarschijnlijk. Nieuwe gerechtelijke stappen zijn in de maak. Volgens de raadsman van vastgoedbaas Hooning is het 'slechts een kwestie van tijd' voordat de huurovereenkomst zal eindigen.

Lees ook: Wie legde die granaat op de mat van Café In the City?

Elke middag het laatste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief van Het Parool.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden