Schuim
'Heineken douw je niet in kip'
Hans van der Beek doet elke dag verslag van feesten, presentaties en andere belangrijke bijeenkomsten in Amsterdam. Vandaag: The Dirty Chicken Club Opening Party.
In 2003 kondigde een gefortuneerd zakenman uit Hongkong aan dat hij een club ging beginnen in Amsterdam. Zijn naam was Jimmy Woo. Waar de club precies zou komen, was tot kort voor het openingsfeest niet bekend.
Over Woo zelf ook erg weinig.
Hij zat in zaken, ook in opium, zo ging het verhaal. En hij was kungfugrootmeester.
En voortdurend onbereikbaar.
Dat kwam doordat Jimmy Woo helemaal niet bestond. Het was een briljant verzinsel van Casper Reinders. Zijn nieuwe club was vanaf dag één de talk of the town.
En dan nu The Dirty Chicken Club Opening Party. Eerste zin van de uitnodiging: 'The Dirty Chicken Club is al berucht, voordat er ook maar één kip met een blik bier in d'r gat is geserveerd.'
De tijden zijn veranderd.
Een gouden ticket geeft me toegang en ik ga meteen op zoek naar de chef, want ik ben hier om te werken.
Chef Justin Brown neemt me mee naar de keuken, wat nog een hele worsteling is, want er zijn er meer met een gouden ticket.
Dus even over die signature dish. Is dat werkelijk een kip? Met een blik bier? In haar gat?
Brown: "Yeah. Yeah. Basically."
Het is een recept uit Nieuw-Zeeland, al weet niemand waar het precies vandaan komt. Brown legt me de finesses uit.
Je neemt een blikje bier en een kip die 24 uur in de marinade heeft gelegen. Je opent het blikje bier en schuift de kip daar dan overheen.
Het geheel moet een uurtje in de oven. Het bier gaat dan koken en de stoom komt het blikje uit, binnen in de kip. Aan de buitenkant wordt de kip juist krokant door de oven.
"Very unique."
Dat mag Brown wel zeggen, ja.
Zelfs in Nieuw-Zeeland staat het niet op de kaart in restaurants, maar wordt het vooral thuis gegeten, buiten op de barbecue. Hij laat me een exemplaar zien, met blikje en al. Het ziet er goed uit, eerlijk is eerlijk.
Later, tijdens het fotograferen, kom ik Jasper van Zee tegen, souschef bij Jaimie van Heije. Wat vindt hij daar nou van, een kip met een blik in haar gat?
Van Zee: "Ik heb het zes zomers geprobeerd. Je hebt de smaak van kip en je hebt de smaak van bier. En niet elk bier smaakt in het gat van een kip."
Oh? Zitten daar grote verschillen tussen?
"San Miguel bijvoorbeeld, dat kan heel goed. Daar zit een bittertje in. Maar ik vind niet dat je Heineken in een kip moet douwen."
En zo steek je op zo'n avond ongemerkt toch nog een hoop op.
Tips? Mail naar schuim@parool.nl
Wat The Dirty Chicken Club Opening Party
Waar The Dirty Chicken Club, Warmoesstraat
Wie Justin Brown, Jean-Paul Schaddé van Dooren, Roger Bloem, Jasper van Zee, Kirsten van Santen, Chong Chu
Wanneer donderdag, 21.00 tot 23.30 uur
Drank en spijs ****
Sfeer ****
Hans ziet een grote afzetmarkt in de strompelende backpackers