Heibel rond Wolkenkrabber

AMSTERDAM - Makelaar Rappange heeft een conflict met zowel huurders als kopers van driehonderd woningen in het Hilwiscomplex (waaronder de Wolkenkrabber) aan het Victorieplein.

Zowel de minister als de rechter is er al aan te pas gekomen, maar dat lost de problemen niet op.

Huurders van de vrijesectorwoningen in het complex vechten tegen huurverhogingen van ruim duizend euro per maand. Zij hebben zich mede via tijdelijke contracten verplicht opnieuw met de verhuurder in onderhandeling te gaan.

Minister Ella Vogelaar van Volkshuisvesting schrijft aan de Tweede Kamer, in antwoord op vragen van de SP, dat Rappange het bont maakt. Ze adviseert huurders te procederen. Ook al zijn de huren vrij, het recht op wonen is zo belangrijk, dat de rechter zich volgens de minister tegen superverhogingen zal verzetten.

Tegelijkertijd voeren huiseigenaren in het complex strijd tegen Rappange. De makelaar, met een meerderheid in de Vereniging van Eigenaren (VVE), probeert tegen hun wil als beheerder op te treden.

Sinds de Stichting Varia Prop, in 2007 huurwoningen kocht met als oogmerk verkoop, heeft Rappange als hoofdinvesteerder de meerderheid in de VVE.

De bewoners verwijten Rappange machtsmisbruik en belangenverstrengeling. Rappange treedt op als eigenaar, verhuurder, makelaar, en via de firma Driessen & Rappange ook als verzekeraar.

Het doel van Varia Prop was bij aankoop van de appartementen helder, aldus Rappange in een brief (8 maart 2007) aan de andere eigenaren, verenigd in de organisatie Den Hengst: '(...) dat huur- en VVE-beheer, en het agentschap van verzekeringen onder onze hoede zou komen.' Aldus stelde Rappange op de VVE-vergadering van 28 augustus, met meerderheid van stemmen, zichzelf voor als beheerder.

Den Hengst vaardigde daarop op initiatief van bewoner Felix Rottenberg, 'wijze mannen' af voor overleg, onder wie Gert-Jan Jimmink, eigenaar van de boekhandel in Hilwis. Naar verluidt was de sfeer goed, maar bleven standpunten onveranderd.

Daarop stapte Den Hengst naar de rechter, die het besluit van de VVE half maart vernietigde. Rappange kondigde nog hoger beroep aan, maar liet de termijn verlopen.

Robbert Paul Rappange reageert laconiek. Over de huurverhogingen:''Het zijn vrijesectorwoningen waar 700 euro huur wordt betaald en de marktprijs boven de 2500 euro ligt. Wij stellen 1800 euro voor. Als ze niet kunnen betalen, helpen we ze bij het zoeken van een goedkoper huis.''

Over de VVE niet met rust. ''Ik vraag opnieuw stemming aan en laat weer een rechtszaak komen. De rechter wil een minderheid beschermen. Als dat in de Tweede Kamer ook zo gebeurt, komt er geen wet meer door.'' (TON DAMEN)

De Wolkenkrabber op het Victorieplein. Foto Floris Lok Beeld
De Wolkenkrabber op het Victorieplein. Foto Floris Lok
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden