PlusAchtergrond

Heibel bij voetbalclub SDZ: racisme, drankmisbruik en geldproblemen

Racisme, geldproblemen, drankmisbruik en op de nieuwjaarsreceptie geweld; hoe de oude en nieuwe generatie voetbalclub SDZ verdeelt. Het bestuur is opgestapt.

Met 1300 leden en een volle wachtlijst is SDZ in West één van de grootste voetbalclubs van Amsterdam. Beeld Marc Driessen
Met 1300 leden en een volle wachtlijst is SDZ in West één van de grootste voetbalclubs van Amsterdam.Beeld Marc Driessen

“Wat doen die negers hier in onze kantine?” Dat was de eerste racistische opmerking die de Surinaamse eigenaar van het cateringbedrijf zich kan herinneren. Later volgden oerwoudgeluiden, ‘Neger, rot op naar je eigen land’ en ‘Jullie zijn niks en jullie kunnen ook niks’.

Tot de zomer verzorgde een Surinaams cateringbedrijf een deel van de catering in de kantine van SDZ, bij de club bekend als ‘de Surinaamse toko’. Verschillende clubleden bevestigen de scheldpartijen; de aanwezigheid van de medewerkers zou oudgedienden van de club tegen de borst hebben gestuit, met racistische uitlatingen tot gevolg.

Stukgemaakt hart

De cateraar, die niet met zijn naam in de krant wil, verkoopt zijn broodjes inmiddels bij een andere vereniging. “Ik vond SDZ een geweldige club, maar mijn hart is gewoon stukgemaakt. Mijn personeel en ik werden voor van alles en nog wat uitgemaakt. Ze behandelden ons alsof we slaven waren. Echt, wat een idioten lopen daar in de kantine. Ze zuipen ook nog eens idioot veel bier. Het bestuur durfde niet in te grijpen. Die zijn ook bang.”

Dat er amper gevolgen waren voor de daders, was voor bestuurslid en penningmeester Marcel Grapendaal reden om eind augustus op te stappen. Jarenlang deed hij vrijwilligerswerk voor de club, nu weigert hij nog een stap te zetten op Sportpark Transformatorweg.

In september heeft ook de rest van het vijfkoppige bestuur aangekondigd te stoppen. De reden volgens oud-voorzitter Danny Flemming: “We hebben het te druk.” Het bestuur was pas sinds het voorjaar van 2018 actief. Over de racistische uitlatingen wil hij weinig kwijt: “Er is inderdaad iets gebeurd dat is opgehangen aan discriminatie. Het valt niet goed te praten. Ik snap dat de Surinamers vinden en denken dat het om racisme gaat. Ik kan dat niet zeggen, want ik was er niet bij.”

De gebeurtenissen van deze zomer leggen een grotere onrust bloot binnen de bijna honderd jaar oude voetbalclub in West. Al jaren wordt er gesteggeld over de te varen koers.

Vlaggenschip

Vijftien jaar geleden was de club nog op sterven na dood. SDZ werd uit het slop getrokken door een groep betrokken leden. De laatste jaren is SDZ met 1300 leden en een volle wachtlijst uitgegroeid tot een van de grootste clubs van Amsterdam. Sportief gaat het ook voor de wind. Het eerste elftal pakt jaar na jaar promotie en doet inmiddels mee in de subtop van de eerste klasse. SDZ heeft een goed onderhouden sportcomplex en prima voetbalvelden. De club zet zich in voor verschillende maatschappelijke projecten en telt veel jeugdleden.

Met het uitdijen van de club is ook de cultuur veranderd. Leden die al lang lid zijn, veelal uit de Spaarndammerbuurt en de Jordaan, hechten vooral waarde aan de prestaties van het eerste elftal. Zij vinden dat daar geld in moet worden geïnvesteerd. De selectiespelers krijgen dan ook een vergoeding vanuit de club.

Daartegenover staat de groep ‘nieuwe’ Amsterdammers: ouders die hun kroost elke week naar de club brengen en weinig interesse hebben in het vlaggenschip van de zondagmiddag. Zij bekommeren zich vooral over de breedtesport in de vereniging.

Groot kastekort

Deze groepen botsen op meerdere terreinen. De oudere leden willen bekenden als kantinepersoneel, geldstromen naar het eerste elftal en de kantinesfeer van vroeger, het liefst met de muziek van André Hazes door de speakers. De nieuwere leden betreuren het vertrek van het Surinaamse cateringbedrijf, kijken vooral in de ochtend naar jeugdwedstrijden en hopen op een veilige sfeer.

Afgelopen donderdagavond, tijdens een ledenvergadering met het (opgestapte) bestuur, kwam de financiële situatie aan bod. De kascommissie heeft een verlies van ruim 25.000 euro vast­gesteld en verschillende grote uitgaven zijn niet verantwoord. ‘We begrijpen niet wat hier gebeurt,’ schreef de commissie in een brief aan het bestuur. Ouders van voetballende kinderen zit dit niet lekker, omdat van hen een vrijwil­ligersvergoeding van 75 euro per seizoen wordt gevraagd als ze geen taken bij de club vervullen.

Veel ouders van jeugdleden klagen over het alcoholgebruik van sommige SDZ’ers in de kantine. De tap wordt al vroeg opengezet en sommige leden drinken hun bier op kosten van de club. Voormalig penningmeester Grapendaal schrijft in een brief aan de leden over 24.000 euro aan drank waar niet voor is betaald: ‘Dorstige lieden die zich jarenlang op kosten van de leden als een kind in een snoepwinkel waanden.’

‘Waggelende dronkenlappen’

Bezorgdheid is er ook over een incident tijdens de nieuwjaarsreceptie van dit jaar. De teammanager van het eerste elftal werd voor het clubhuis in elkaar geslagen. Volgens aanwezigen ging het om leden van een motorbende en hield het slachtoffer botbreuken over aan de vechtpartij.

De man, die weigerde aangifte te doen, heeft een ander verhaal: “Ik werd bij de wc in het clubhuis in een wurggreep gelegd, maar ik weet niet wie de personen waren. Misschien ging het wel om een persoonsverwisseling.”

‘Het is duidelijk dat het rommelt binnen de vereniging,’ schreef Wido van Bergen, voormalig secretaris van SDZ, een week geleden in een brief aan de leden van de club. Terwijl veel leden spreken over een bestuurscrisis, ontkent oud-voorzitter Flemming dat ten stelligste.

Betrokkenen spreken van een slangenkuil. SDZ, een afkorting voor Samenspel Doet Zegevieren, dreigt stuurloos te worden. Slechts één persoon heeft zich tot nu toe gemeld voor een bestuursfunctie. De kascommissie voorspelt opnieuw een fors verlies als er niet snel maatregelen genomen worden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden