PlusInterview

Hehobros in het theater: ‘Humor is de basis van onze vriendschap’

Pepijn Schoneveld en Kevin Hassing: ‘Het slaat eigenlijk nergens op dat wij vrienden zijn.’Beeld Jethro

Met hun online comedyserie Hehobros gaven Pepijn Schoneveld (34, hetero) en Kevin Hassing (35, homo) een kijkje in hun vriendschap. Diezelfde formule passen ze nu toe op de planken: Hehobros on tour.

Pepijn Schoneveld en Kevin Hassing zaten samen op de Amsterdamse Toneelschool en Kleinkunstacademie. Ze zijn al jaren beste vrienden, maar het was de film The Trip, met Steve Coogan en Rob Brydon, die hen uiteindelijk op het spoor van een samenwerking zette.

Hassing: “In die film zie je vrienden die samen eten en drinken en elkaar ondertussen helemaal kapot maken met humor. Daar herkenden wij ons wel in.”

Schoneveld: “Ik maak heel veel homograppen, zowel in de voorstelling als daarbuiten. Dat kan omdat er liefde onder zit. Het heeft met intentie en toon te maken. Omgekeerd heeft Kevin nog nooit een grap gemaakt waarvan ik dacht: nou nou. Want ik weet dat het goed zit.”

Hassing: “Die humor is de basis voor onze vriendschap. We houden allebei van relativeren. Het leven wordt lichter als je om elkaar kunt lachen. Ik pak hem wel terug natuurlijk. We willen in de voorstelling ook laten zien dat homo­fobie vaak voortkomt uit angst.”

Schoneveld: “Verder slaat het eigenlijk nergens op dat wij vrienden zijn. We verschillen in álles. Smaak, seksualiteit, opvattingen. Kevin pakt elke dag aan alsof het zijn laatste is, ik ben al blij als het zijn gangetje gaat. Kevin is bang voor de dood, ik voor het leven.”

Luchtverkeersleider

Hassing: “Ik vind het moeilijk dat je steeds ­minder keuzes kunt maken. Dat er steeds meer deuren dichtgaan. Een week voor ik 26 werd, zag ik dat je tot je 26ste aan een opleiding tot luchtverkeersleider kon beginnen. Toen dacht ik: fuck, ik heb nog een week! Terwijl ik helemaal geen luchtverkeersleider wil zijn. Het ging puur om het idee. Ik vind het ook moeilijk dat ik grijs word, dus verf ik mijn haar. Daar hebben we in de voorstelling een lijntje over. Misschien dat ik er iets mee verwerk en na deze tour denk: oké, ik ben nu grijs.”

Schoneveld: “We proberen allebei controle te krijgen over de werkelijkheid. Kevin door zich anders voor te doen dan hij is, hij heeft 23 jaar in de kast gezeten, ik door overal over na te denken. Het leven is flinterdun en dat vind ik eng. Ik ben doodsbang voor verandering. Als mensen zeggen: dat is toch lekker, nieuwe uitdagingen, denk ik: fuck you.”

Hassing: “Op het podium ligt dat anders. ­Pepijn is cabaretier, ik acteur. Ik ben toneel ­gewend. Dan is een voorstelling bij de eerste try-out gewoon af. Dan ga je niet meer van een papiertje lezen, ben je gek geworden. Ik voel dat ‘maken terwijl je speelt’ niet zo.’

Schoneveld: “Kevin schrijft ‘improvisaties’ van tevoren uit. Zeg hij A, dan moet ik B zeggen. Anders raakt hij in de war.”

Hassing: “Ik kan dat niet.”

Schoneveld: “Ik heb geleerd om te letten op wat er in de zaal gebeurt en daar later eventueel op terug te komen. Dan laat je aan het publiek zien dat je in het moment zit. Kevin heeft daar door zijn achtergrond meer moeite mee. Is niet erg.”

Grindr

Hassing: “Ik vind mezelf zijn al lastig genoeg. Die stapjes van schrijven, naar lezen, naar spelen. Het zijn eigen teksten die ook nog eens over ons gaan. Als ze niet lopen, zijn ze slecht ­geschreven. Dan moet je terug en bedenken: hoe zou ik dat dan wél zeggen?”

Schoneveld: “Het is soms ook wel moeilijk als iets te dichtbij komt. We praten over dingen die nu echt in ons leven aan de hand zijn.”

Hassing: “We wilden sowieso een voorstelling maken die van deze tijd is. We hebben een paar scènes over onze ervaringen met online daten. Die vinden jongeren heel grappig, terwijl oudere bezoekers vaak wel zien dat ze over eenzaamheid gaan.”

Schoneveld: “Toen Kevin nog vrijgezel was, stuurde hij me de mafste Grindrverhalen. ­Tegenwoordig zit ik weer op Tinder. Je maakt rare dingen mee, maar het is vaak ook heel saai. Ik kan de vraag ‘Lekker weekendje gehad?’ niet meer zien.”

Hehobros on tour, 22/10 in Bellevue (première), 19/11 in Amstelveen, 23/11 in Bellevue.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden