Heftig debat in PvdA na foto

AMSTERDAM - Raadsleden van de PvdA willen een publiek debat over kunst, naar aanleiding van foto's waarop de profeet Mohammed wordt voorgesteld als homo.Op de website van de partij is al een heftig debat gaande over de door de Iraanse kunstenares Sooreh Hera gemaakte foto's van homo's met maskers van Mohammed en diens schoonzoon Ali voor hun gezicht. Yman Mahrach, woordvoerster integratie van de PvdA-fractie, noemt de plaatsing van een foto van Hera op de partijsite 'een provocatie op een niet constructieve manier', net zoals GeertWilders dat volgens haar doet.

Het plaatsen van de foto 'zorgt ervoor dat we (...) ons als politiek gaan bemoeien met de inhoud van kunst', schreef Marach in een column op de site, waarin ze klaagde over een tendens in haar partij de moslimgemeenschap verwijten te maken. Het leidde tot een lawine aan kritische reacties. Met name cineast Eddy Terstall roert zich. Aanvankelijk zou het Haags Gemeentemuseum Hera's foto's tonen, maar de directeur zag daarvan af. Hij ontkende te zijn gezwicht voor bedreigingen uit extremistische hoek. Er was later sprake van dat de foto's komende maand te zien zouden zijn op Amsterdam Art in de RAI, maar dat blijkt toch niet het geval.

Toen de directeur van Amsterdam Art afhoudend reageerde op het tonen van de foto's, riepen de PvdAraadsleden Anne Graumans en Michiel Mulder de gemeente op de veiligheid van dit soort exposities te garanderen. Ze schreven hierover een stuk op de website, waarbij de gewraakte foto werd geplaatst. De ophef heeft Graumans en Mulder op het idee gebracht een aantal publieke debatten te organiseren. ''Wat ons betreft moet het gaan over hoe mensen kunst ervaren en hoe ze daarmee omgaan,'' aldus Graumans. ''Kunst kan kwetsend overkomen, maar dat wil niet zeggen dat je het wilt verbieden.'' Mahrach was niet bereikbaar voor commentaar.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden