Heffing op garages

UPDATE: AMSTERDAM - Stadsdeel Centrum wil mensen die hun auto('s) in de binnenstad in hun eigen garage stallen, voor 'een gebruikersvergunning' laten betalen. De gemeenteraad wil daar een stokje voor steken.Het stadsdeel is onlangs begonnen met het invoeren van de gebruikersvergunning. Mensen moeten voor een eigen parkeerplaaats 426 euro betalen, waarvan 150 euro eenmalig, waarna de vergunning elke vijf jaar voor 276 euro kan worden verlengd. Het gaat om enkele duizenden parkeerplaatsen.

Bij nieuwbouwprojecten in het centrum is de gebruikersvergunning meteen vereist. De komende vijf jaar wordt die voor alle eigen parkeerplaatsen, ook die op eigen grond, ingevoerd. Ook andere stadsdelen overwegen parkeren in inpandige garages op de een of andere manier te belasten.

Stadsdeel Centrum heeft enkele verenigingen van eigenaren van panden met garages gevraagd namen van bewoners en de kentekens van hun auto's bij het stadsdeel in te leveren. Sommige zijn hiertegen in verweer gekomen.

Toenmalig stadsdeelbestuurder Guido Frankfurther (D66) bedacht deze 'parkeerbelasting' in 2005 om er de ambtenaren van te betalen die moeten controleren of mensen met een garage niet ook een vergunning voor de straat hebben.

'Idiote belasting¹

Naar verluidt waren zijn collega Anne Lize van der Stoel en haar partij, de VVD, destijds tegen de nieuwe belasting. Zij verloor het in het dagelijks bestuur echter vanwege het enthousiasme van Els Iping (PvdA), thans voorzitter van het stadsdeel, en Frankfurther. Inmiddels steunt ook de VVD in de deelraad de belasting.

In de gemeenteraad zijn PvdA, VVD, D66 en SP, een ruime meerderheid, van plan de maatregel als het even kan terug te draaien. ''Het komt neer op betaald parkeren op eigen grond. Het is van de zotte!'' zegt VVD-gemeenteraadslid Robert Flos. Hij vindt het ondenkbaar dat de overheid zich met privégrond bemoeit en zal daar vragen over stellen aan het college van b. en w. Volgens Flos is het ook de vraag of de maatregel bij de rechter standhoudt.

PvdA-raadslid Myriam Bergervoet spreekt van een vreemde maatregel. ''Hoe kun je mensen laten betalen voor hun eigen plek? Ik zou zelf meteen naar de rechter stappen.'' SP-woordvoerster Meta Meijer: ''Dit kan écht niet.'' D66-fractieleider Ivar Manuel noemt het idee van zijn partijgenoot Frankfurther krankzinnig. Alleen GroenLinks-woordvoerder Barn Geurts is voorstander.

In het stadsdeel staan de meeste partijen, inclusief 'autopartij' VVD, achter de maatregel. ''Het is bedoeld als controlemiddel,'' zegt fractieleider Teun van Hellenberg Hubar. Alleen Rob Sandelowsky van Opheffen Nu is boos. ''Mensen hebben voor een vermogen een garage gekocht, en dan wéér betalen? Zo gaan burgers de politiek haten.''

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden