Plus

Heet Oud-West vecht tegen de 'verstening' van de stad

Amsterdam-West leert bewoners klimaatbestendig tuinieren zodat ze hitte en zware regenval beter aan kunnen. De cursussen komen volgend jaar mogelijk naar de rest van de stad.

De hittekaart van Amsterdam, met in rood de plekken waar de stad warmer is dan het platteland en het IJsselmeer.Beeld Hittekaart Amsterdam

Oud-West is de heetste plek van Amsterdam vanwege de dichte bebouwing. "Daarom is deze buurt al langer bezig met de problemen van verstening," zegt Ralph Stuyver van Bureau Binnentuinen.

Als projectleider van stadsdeel West leert hij bewoners om tuinen groener en koeler te maken. "Stenen houden warmte langer vast. Je kunt de trend keren met klimaatneutraal tuinieren. Ook groene daken en groene muren horen daarbij."

De in april begonnen cursus heeft tot nu toe vijftien geïnteresseerden getrokken. Het doel van het stadsdeel is 10.000 tegels uit binnentuinen te vervangen door groen.

Na een jaar volgt een evaluatie en is het de bedoeling het programma uit te rollen in de rest van Amsterdam. Daarnaast lanceerde West diverse andere projecten om groen in de wijken te krijgen.

Bewoners die hun tegels kwijt willen hoeven niet te sjouwen: de stad komt ze gratis halen. Ambtenaren van het project 'Tegels eruit, groen erin' brengen gratis tot vijf kuub tuinaarde om verzakte tuinen op te hogen met gezonde grond. Ook is het stadsdeel bereid drie bomen te verplaatsen.

Eén boom is tien airco's
Projectleider Stuyver probeert bewoners bewust te maken van de nuttige eigenschappen van de natuur. Hij noemt als voorbeeld bomen, waar hij uren over kan vertellen: "Neem een oude boom van zestig jaar met een volgroeide kroon. Die geeft dezelfde verkoeling als tien airco's en kan tienduizend liter water per seizoen verdampen."

"Dat water zuigt de boom via de wortels uit de grond en het verdampt via de bladeren. Als het te veel regent en er genoeg bomen zijn, dan verdampen ze dat water. Dat geeft verkoeling in de lucht. Bladeren zorgen in de zomer voor schaduw. In de winter heb je geen bladeren en laat de boom de zon en warmte door." En bomen nemen CO2 op."

De cursus helpt wijkbewoners ook hun tuin in te richten, licht Stuyver toe: "Wat is de ligging van de tuin? Heeft u veel zon? Wat voor soort planten kunt u gebruiken, hoeveel aarde heeft u nodig? We zien liever niet alleen gras in de tuinen, maar ook bloemen."

"De stad heeft bijen, insecten en vogels nodig. In de provincie zijn die met insecticiden weggejaagd. In honderd jaar is 85 procent van de insectenpopulatie verdwenen. De stad werkt als kas voor flora en fauna."

Verstening in kaart
Oud-West heeft al jaren problemen met overmatige regenval en te weinig waterberging om de overlast van zware buien op te vangen. De Bellamybuurt noemt Stuyver de plek met hoogste concentratie mensen en de minste hoeveelheid groen in de stad, minder dan een vierkante meter per inwoner.

In 2016 werd Stuyver door stadsdeel West ingehuurd om de 'verstening' van Oud-West in kaart te brengen. Hij kwam toen tot de slotsom dat ruim de helft van het groen in 135 binnenterreinen in Oud-West was vervangen door gebouwen of tegels. Inmiddels rukt het steen snel op richting de 75 procent.

Daarop besloot stadsdeel West vorig jaar verstening tegen te gaan met diverse 'groenprojecten', zoals het stimuleren van groene daken en geveltuinen. Het stadsdeel huurt de expert in voor de uitvoering. Amsterdam trekt twee miljoen euro uit voor dit soort projecten in de hele stad, waarvan West vier ton te besteden heeft in 2018 en vier ton in 2019.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden