Heerts: 'Ik was de bron niet'

DEN HAAG - PvdA-Tweede Kamerlid Ton Heerts ontkent categorisch dat hij de bron is geweest van het Volkskrant-artikel van november vorig jaar over de martelingen waaraan Nederlandse militairen in Irak zich schuldig zouden hebben gemaakt.Maar hij geeft, na een bericht in De Telegraaf van donderdag, wel toe dat hij in oktober samen met de Volkskrant-journalist Jan Hoedeman een gesprek heeft gevoerd met voormalig bevelhebber van de marechaussee Cees Neisingh over de kwestie.

Hij deed dat echter alleen om ''de zaak te de-escaleren''. ''De integriteit van de marechaussee was in het geding'', aldus Heerts, zelf oud-marechausseeman. Volgens Heerts was ten tijde van het gesprek met Neisingh nog onduidelijk of de Volkskrant met onthullingen zou komen.

Geruchten

Geruchten dat Heerts de bron zou zijn van het Volkskrant-verhaal circuleerden al november. Heerts ontkende toen zijn betrokkenheid. Na een publicatie in het weekblad Elsevier van woensdag deed hij dat opnieuw. Hij zei alleen telefonisch contact gehad te hebben met Hoedeman, waarbij hij procedurele vragen zou hebben beantwoord. Ook in een persverklaring die de PvdA woensdag uitgaf, wordt het gesprek met Neisingh niet genoemd.

Volkskrant-verslaggever Hoedeman spreekt eveneens tegen dat Heerts zijn bron was. Hij zegt hem alleen te hebben gebeld toen hij zijn verhaal al helemaal rond had.

Wereldwijde aandacht

Inmiddels is duidelijk dat Heerts diverse keren telefonisch contact heeft gehad met Hoedeman. De eerste keer gebeurde dat in de zomer van vorig jaar. Heerts werkte toen nog als FNV-bestuurder. Enkele maanden later zette de PvdA hem op de vijfde plaats van haar kandidatenlijst. In november werd Heerts in de Tweede Kamer gekozen.

Een woordvdoerder van PvdA-leider Wouter Bos zei donderdag nog steeds ervan overtuigd te zijn dat Heerts niet de Volkskrant-bron was. Op dit moment staat er geen gesprek gepland tussen Bos en Heerts over de kwestie.

Het Volkskrant-verhaal over de martelingen die Nederlandse militairen in 2003 in Irak zouden hebben begaan, kreeg wereldwijd aandacht. Kort na de publicatie suggereerde VVD-leider Mark Rutte dat het uit politieke motieven vlak voor de Tweede Kamerverkiezingen naar buiten was gebracht. Defensieminister Henk Kamp is een VVD'er. Een onafhankelijke commissie is bezig met een onderzoek naar de 'martelpraktijken' in Irak. (ANP)

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden