Plus

Heerlijke feelgood-tv: Diederik van Vleuten reist Da Vinci achterna

Cabaretier Diederik van Vleuten is gefascineerd door Leonardo da Vinci. In het televisieprogramma Diederik & Da Vinci reist hij het Italiaanse genie achterna.

Beeld uit de documentaire­serie: Diederik van Vleuten bij de Mona Lisa van Leonardo Da Vinci in het Louvre.Beeld AvroTros

Op 2 mei is het vijfhonderd jaar geleden dat Leonardo da Vinci (Anchiano, 1452) stierf. In het ­kader van dat herdenkingsjaar reisde cabaretier Diederik van Vleuten Da Vinci achterna. Het resulteerde in het zesdelige televisieprogramma Diederik & Da Vinci, dat vanaf morgen wordt uitgezonden.

Bij het horen van de naam Leonardo da Vinci zal menigeen waarschijnlijk meteen denken aan het boek van Dan Brown, de bestseller De Da Vinci code. En misschien daarna pas aan een werk van Da Vinci zelf: Mona Lisa of Het laatste avondmaal.

In het ruim drie minuten durende introductiefilmpje dat aan de eigenlijke eerste aflevering vooraf gaat, laat Van Vleuten er geen misverstand over bestaan wat hij ziet in de man die als voorbeeld van de ­uomo universale wordt gezien. "Leonardo da Vinci: een van de grootste genieën die ooit heeft geleefd. Wat hij ons naliet, is onbetaalbaar."

We zien Van Vleuten met een stok in een beekje poeren. "Hoe stroomt het water? (...) Iemand moet dat als eerste noteren. Leonardo was iemand die zoiets heel vaak als eerste deed."

Kracht van het programma
Daar, bij dat beekje, vat hij de geest van Da Vinci samen. En even later zegt hij: "Leonardo zag, wat niemand anders nog zag. Hoe spat een druppel op de grond uiteen? Dat soort vragen, daar was hij mee bezig. Hij vond uit wat er nog lag niet kon zijn." En: "Vertel me wat, hoe en waarom, dat zijn de kernvragen van Leonardo. Zijn leven lang."

In die drie minuten heeft van Vleuten zijn bewondering en verwondering al duidelijk gemaakt. En ook dat hij vol in het leven van Da Vinci wil duiken. We zien hem als er een blad met tekeningen van Da Vinci wordt getoond. Fluisterend: "Ongelofelijk, op dertig centimeter afstand van het originele handschrift van Leonardo daVinci."

Gefascineerd door Da Vinci reist Van Vleuten het genie achterna. Hij neemt de kijker mee van Florence naar Milaan, tot aan het Franse hof in Amboise, waar Da Vinci is gestorven. "En op mijn zoektocht naar Leonardo daVinci vraag ik mij af: wie was hij? Wat dreef hem? En wat kunnen wij vandaag nog van hem leren?"

In de eerste aflevering trekt Van Vleuten naar de geboortestreek van Leonardo. Naar het kleine dorp Vinci in Toscane, Italië.

De titel van het televisieprogramma, Diederik & Da Vinci is een beetje provocerend. Ik en Da Vinci (wie is die man naast Diederik?), maar Van Vleuten dringt zich niet op. Hij is juist de kracht van het programma.

Hij blaast Da Vinci - er is maar één (zelf)portret van hem bekend - leven in. We zien 'de alleskunner, de schilder, de ontwerper, de uitvinder, de filosoof, de denker, die grote zon van de renaissance' voor ons.

Echte ontroering
Door zijn hartstochtelijkheid doet Van Vleuten denken aan die andere bekende man die voor de AvroTros ook kunstenaars achterna zit: acteur en schilder Jeroen Krabbé. In zijn fraaie televisieprogramma's over Van Gogh en Picasso weet hij ook te enthousiasmeren. Van Vleuten pakt Da Vinci - om het maar even zo te noemen - bij zijn ballen en laat hem net meer los.

Hij neemt ons onder meer mee naar het uitzicht dat Da Vinci had toen hij zijn eerste professionele tekening maakte, dat op het dal van de Arno. "Hier is het gebeurd, en hier zijn we dus ontroerd, zoals het hoort."

En Van Vleuten is ook zichtbaar (niet gespeeld!) ontroerd. Hij houdt een kopie van de schets voor zich en speurt tegelijkertijd naar het landschap. En denkt dan op de plek te staan waar Da Vinci ook moet hebben gestaan. "Hoe dichtbij kun je komen? Zullen we dat afspreken? Hij stond hier."

Heerlijke feelgood-tv.

Diederik & Da Vinci, vrijdag op NPO 2, 21.10 uur.

De cabaretier Diederik van Vleuten reist voor AvroTros de Italiaanse alleskunner Leonardo da Vinci achterna en doet daar in zes afleveringen verslag van.Beeld Sabrina Bongiovanni/ AVROTROS
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden