Schuim

Héérlijk onuitstaanbare man

Hans van der Beek doet elke dag verslag van feesten, presentaties en andere belangrijke bijeenkomsten in Amsterdam. Vandaag: J.M.A Biesheuvelprijs.

Winnaar Annelies Verbeke: 'Het is sneu dat zo moet worden geschraapt voor een prijs. Maar ik zie nu hoe goed is geschraapt.' Met genomineerde Vonne van der Meer Beeld Schuim
Winnaar Annelies Verbeke: 'Het is sneu dat zo moet worden geschraapt voor een prijs. Maar ik zie nu hoe goed is geschraapt.' Met genomineerde Vonne van der MeerBeeld Schuim

Remco Campert en Bob den Uyl, dat zijn de absolute meesters van de korte baan. En Maarten Biesheuvel natuurlijk. Een mooie ode dat een prijs naar hem vernoemd is voor het beste korte verhaal.

Genomineerden en liefhebbers verzamelen in de houten zaal van het Lloyd. Op de deur hangt een geschreven bericht: de stoelen zijn bedoeld voor de mensen slecht ter been.

De drank is op eigen rekening natuurlijk. Welkom in de literatuur - als het buiten Mai Spijkers om gaat dan.

Er lopen hier een hoop rond die kunnen schrijven. Dat zie je aan de monitorbril (v) of het dirigentenkapsel (m).

De prijs is trouwens bijeen­gebracht met crowdfunding, dan weet je het wel. Een vrouw van de organisatie loopt rond met een boterham­zakje vol drankmuntjes. Ze heeft veel aanspraak.

We beginnen.

Dit is de vierde J.M.A Biesheuvelprijs. Die crowdfunding leverde 4910 euro op, hoor ik van gastheer Daan Windhorst. Verder 725 euro door een extra schenking en de ­vorige winnaar, Maarten 't Hart, stelde ook een derde van zijn prijzengeld beschikbaar: 1701 euro.

Eerst is het woord aan de naamgever. Hij begint met het zingen van een psalm, vuist in de lucht. Daarna leest hij een verhaal voor uit een bundel over geestesziekte.

Met Maarten Biesheuvel gaat het al jaren moeizaam en goed te volgen is het verhaal niet. Ontroerend is het wel. Je kunt het ook droevig noemen.

Johan Cruijff in een rolstoel.

Laatste zin: "Of ik barstte in tranen uit."

De drie genomineerden hebben elk een pleitbezorger, een cheerleader. We beginnen met de man die Joubert Pignon bejubelt. Het is L.H. Wiener. De organisatie kan dan vooraf wel zeggen dat hij maar twee minuten heeft, maar dan moet je L.H. Wiener niet vragen. Hij heeft zijn college voor de zekerheid op papier gezet.

Schuimverslaggever Hans van der Beek Beeld Linda Stulic
Schuimverslaggever Hans van der BeekBeeld Linda Stulic

Als Windhorst hem uiteindelijk probeert bij te sturen, wordt die schitterend pissig opzijgezet.

"Deze mensen zijn van ver ge­komen, man."

Met zijn twee minuten.

Ik zit hier vreselijk te genieten.

Tussendoor vertelt hij ook nog dat hij zelf debuteerde met een verhalenbundel, maar die werd door de rechter verboden, en geen kantonrechter, een echte.

Waarom dan, wil iemand uit de zaal weten. Wiener: "Het gaat vanavond niet om mij."

Dat durf ik toch te betwijfelen, Lodewijk.

Windhorst vraagt nog of hij niet jaloers is op het boek van Pignon. Wiener: "Nee, ik heb hem ontdekt. Ik wil het hier niet hardop zeggen, maar, hè Thomas Verbogt, ik ben blij dat ik je kon overtuigen."

Een héérlijk onuitstaanbare man. Die zou je elk feestje moeten uit­nodigen. Gewoon, voor de fuck.

Tips? Mail naar schuim@parool.nl

Wat J.M.A Biesheuvelprijs
Waar Lloyd Hotel, Oostelijke Handelskade
Wie Annelies Verbeke, Vonne van der Meer, Joubert Pignon, Sanneke van Hassel, Thomas Verbogt, L.H. Wiener
Wanneer woensdag 21 februari, 20.00 tot 23.00 uur

Drank en spijs **
Sfeer ****
Hans wil ook graag gele schoen, maar twijfelt

Naamgever Maarten Biesheuvel. Johan Cruijff in een ­rolstoel Beeld Schuim
Naamgever Maarten Biesheuvel. Johan Cruijff in een ­rolstoelBeeld Schuim
Genomineerde Joubert Pignon, zijn cheerleader L.H. Wiener en zijn redacteur Jessica Nash. Wiener roept iets. Net nog dat hij met me wil vechten Beeld Schuim
Genomineerde Joubert Pignon, zijn cheerleader L.H. Wiener en zijn redacteur Jessica Nash. Wiener roept iets. Net nog dat hij met me wil vechtenBeeld Schuim
Gastheer Daan Windhorst en juryvoorzitter Sanneke van Hassel: 'We voelden ons de koning te rijk' Beeld Schuim
Gastheer Daan Windhorst en juryvoorzitter Sanneke van Hassel: 'We voelden ons de koning te rijk'Beeld Schuim
Arjen Fortuin en Edith Vroon, van de J.M.A Biesheuvelprijsorganisatie Beeld Schuim
Arjen Fortuin en Edith Vroon, van de J.M.A BiesheuvelprijsorganisatieBeeld Schuim
Organisatoren Roos van Rijswijk, Daphne de Heer en Esther Kuijper, en schrijver/spreker Thomas Verbogt. Eén van hen is de Hans Klok van de boekenwereld, wie? Beeld Schuim
Organisatoren Roos van Rijswijk, Daphne de Heer en Esther Kuijper, en schrijver/spreker Thomas Verbogt. Eén van hen is de Hans Klok van de boekenwereld, wie?Beeld Schuim

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden