Heerenveen begint met uitkeringen via internet

DEN HAAG - Inwoners van Heerenveen kunnen vanaf half februari bij wijze van proef als eerste via internet WW of bijstand aanvragen, zich bij het CWI inschrijven voor een baan en hun gegevens bij uitkeringsinstanties bijwerken.Vervolgens moet vanaf 1 mei het landelijke zogeheten Digitaal Klantdossier alle uitkeringsgerechtigden verlossen van veel papieren rompslomp.

Staatssecretaris Henk van Hoof (Sociale Zaken) toonde zich woensdag tijdens een debat in de Tweede Kamer optimistisch over de invoering van een 'internet klantportaal' voor sociale diensten van gemeenten, Centra voor Werk en Inkomen (CWI) en het uitkeringsinstituut UWV. Hierover wordt al sinds medio jaren negentig gepraat.

CDA, PvdA en SP waren bezorgd dat door gesteggel over financiën met gemeenten de uitvoering van het plan belemmerd zou worden. Van Hoof heeft dit jaar voor de uitvoerders 9,6 miljoen euro uitgetrokken en hij weet niet of dat voldoende is. Dat moet volgens hem nog onderzocht worden. Maar hij wees erop dat gegevensuitwisseling via internet ook besparingen kan opleveren.

Digitale overheidshandtekening DigiD

Op advies van een expertcommissie besloot de staatssecretaris ook een jaar geleden met de komst van elektronische dossiers in de sociale zekerheid, burgers de garantie te geven dat ze voortaan maar één keer dezelfde gegevens hoeven aan te leveren. Nu worden ze door verschillende instanties nog vaak lastiggevallen met dezelfde vragen.

De uitvraag van gegevens kan voor de bijstand 61 procent minder worden en in het geval van WW wordt een daling van 29 procent verwacht, omdat mensen straks via de website www.werkeninkomen.nl met hun digitale overheidshandtekening DigiD hun persoonlijke dossier kunnen bijwerken. Deze dossiers zijn verder alleen toegankelijk voor betrokken medewerkers van sociale diensten, CWI en UWV. (ANP)

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden