Plus

Heel wat in huis: zo verdien je geld aan je woning

null Beeld Rob Worst
Beeld Rob Worst

Je huis is meestal je duurste bezit. Door het slim te gebruiken, is het niet alleen een kostenpost. Je kunt er zelfs extra inkomsten uithalen. Zo doe je dat.

Arwen Kleyngeld

Maak er een vergaderplek van
Vergaderen in woonhuizen is populair. Bedrijven zoeken inspirerende plekken om bij elkaar te komen. Xandra Derks (47) verhuurt de benedenverdieping van haar ­herenhuis. "Het is een leuke inkomstenbron. Gasten ­gedragen zich netjes. Ze beseffen dat het iemands thuis is. Nadelen zijn er ook. Ik ontvang de gasten, zet het eerste kopje koffie, regel de catering en ben aanwezig als ze iets nodig hebben. Ik kan op die dagen het huis niet uit."

Let wel, het is een verzadigde markt. Er zijn veel plekken, bijvoorbeeld in hotels en kantoren, waar mensen kunnen vergaderen. Daarmee moet je concurreren. Inmiddels lukt Derks dat. "Met De Vergaderie richt ik me op het hogere marktsegment. De inrichting is luxe en comfortabel, er hangt mooie kunst en ik heb foodspecialisten voor de ­catering. Er staat een goed espressoapparaat en de koekjes komen uit Italië."

Wie hier ook oren naar heeft: je huis moet een woon-werkbestemming hebben. Verder moet je een officieel ­bedrijf zijn met een inschrijving bij de Kamer van Koophandel.

Opbrengst: Derks vraagt 225 euro huur per dagdeel. De ruimtes zijn gemiddeld drie keer per week bezet. "Daarmee kan ik de hypotheek betalen en hou ik zelfs nog wat over."

Gebruik het voor kinderopvang
Overdag kun je je huis inzetten als kinderopvanglocatie. Je mag dagelijks maximaal zes kinderen tussen 0 en 13 jaar opvangen. Dat is wel inclusief je eigen kinderen tot 10 jaar. Aan een gastouder én aan het huis worden eisen gesteld door de Arbeidsinspectie.

Zo moet het huis volledig rookvrij zijn en voorzien zijn van rookmelders. Voor kinderen jonger dan 1,5 jaar is een apart slaapvertrek nodig en er moet zowel binnen als buiten voldoende speelruimte zijn. Je moet je inschrijven bij een gastouderbureau, dat van de gastouder een diploma in een pedagogische richting op minimaal mbo-niveau verwacht.

Opbrengst: rond 5 euro per kind per uur. De totale ­inkomsten kunnen oplopen tot 300 euro bruto per dag.

Neem een student in huis
Heb je een ruimte over? Je kunt een kamer verhuren aan een student. Als je zelf in het huis woont, ben je een hospita en moet je je voor de belasting, de bank en de gemeente aan bepaalde regels houden. De proeftijd is met negen maanden langer dan gebruikelijk. In die periode geldt de huurbescherming niet en kun je dus makkelijker de verhuur opzeggen.

De keuken, de badkamer en het toilet kun je delen. De huurder heeft recht op een eigen kamer met slot, waar de hospita niet komt. Het is aan te raden een huurcontract op te stellen.

Opbrengst: volgens studentenvakbond LSVb is de ­gemiddelde huurprijs van een studentenkamer 351 euro per maand, exclusief servicekosten. Over kamerverhuur in eigen woning betaal je tot een bepaalde grens geen ­inkomstenbelasting. In 2018 was de vrijstelling 5246 euro.

Laat er toeristen overnachten
Je huis verhuren tijdens je vakantie hoeft niet veel moeite te kosten, dankzij verhuursites als Airbnb, Wimdu, HomeAway of Aanzee.com. Kijk wel kritisch naar de huurder; niet iedereen is even netjes. Licht je buren vooraf in, zodat ze niet schrikken en misschien geïrriteerd raken.

Steeds meer gemeentes hebben regels opgesteld. Zo mag je in Amsterdam je woning maximaal 30 dagen per jaar verhuren en moet je dit vooraf bij de gemeente melden.

Meld ook bij de verzekering dat je je huis tijdelijk verhuurt, check of je hypotheekverstrekker akkoord gaat en de inboedelverzekering schade door huurders vergoedt.

Opbrengst: de huurprijs is afhankelijk van de grootte van je huis, de faciliteiten en de locatie. De sites rekenen servicekosten. 70 procent van je huurinkomsten moet je aangeven bij de belasting als 'inkomsten uit tijdelijke huur'. Als je ontbijt en schoonmaak verzorgt, kunnen de inkomsten voor 100 procent belast worden. Daarnaast moet je toeristenbelasting heffen en afgeven aan de gemeente.

Verhuur je inboedel
Ook met de inhoud van je huis kun je geld verdienen, ­namelijk door gereedschap, dure apparaten of feestartikelen te verhuren via sites als Zilok.com en Peerby.com. ­"Populaire spullen deze maand zijn wintersportartikelen, statafels en partytenten, elektronica en (ver)bouwartikelen," zegt Daan Weddepohl van Peerby.

Voordeel voor de huurder is dat het vaak een stuk goedkoper is dan huren bij commerciële bedrijven. Voor de verhuurder betekent het extra inkomsten en weinig moeite. Via de sites zijn de spullen verzekerd tegen schade of diefstal.

Opbrengst: een scooter levert 50 euro per dag op, een partytent rond 25 euro, een zaagmachine 12,50 euro en ski's 15 euro. Zilok vraagt advertentiekosten, 10 cent per maand per item en een commissie tussen 5 en 10 procent aan de verhuurder.

Peerby rekent geen administratie- of advertentiekosten, maar brengt wel 15 procent van de verhuurprijs in rekening aan zowel de huurder als de ­verhuurder. Bij ­lenen brengen ze soms een wisselend klein bedrag in rekening voor verzekering tegen schade en verlies.

Laat er filmen en fotograferen
Voor film- en televisieopnames, tijdschriften en reclamebureaus zijn regelmatig locaties nodig. Wil je jouw huis onder de aandacht brengen? Schrijf je dan in bij een locatiebureau. Bij Loes op Locatie bijvoorbeeld. Oprichter ­Esha Kalberg geeft aan dat het lastig te bepalen is welke huizen in trek zijn.

"Opdrachtgevers zoeken soms een industrieel pand, ­andere keren juist een sfeervol huis. Grote huizen hebben onze voorkeur, dan is er ruimte voor crew en spullen. Lichte huizen doen het beter op foto's. De Randstad is qua ­afstand aantrekkelijk, de meeste productieteams komen uit Rotterdam of Amsterdam. Een parkeerplek voor de deur is een pluspunt, dan hoeft de crew niet te sjouwen. De binnenkant is belangrijker dan de buitenkant."

Opbrengst: een fotoproductie in een simpel appartement levert een paar honderd euro op. Als een grote filmcrew alles op z'n kop zet, kan die prijs snel verdubbelen of verdriedubbelen.

null Beeld Rob Worst
Beeld Rob Worst
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden