Heel veel snorders actief in centrum Amsterdam

Illegale taxi's rond uitgaanspleinen in Amsterdam worden op grote schaal betrapt bij gecombineerde acties van Stadstoezicht, politie, Belastingdienst en DWI. De meeste snorders ontspringen echter de dans: hun aantal blijft onverminderd groot.

De Langebrugsteeg, vlak bij de Munt, een favoriete oppikplaats voor snorders. Beeld Floris Lok
De Langebrugsteeg, vlak bij de Munt, een favoriete oppikplaats voor snorders.Beeld Floris Lok

Dat blijkt uit de resultaten van grootscheepse controles tijdens een aantal uitgaansweekenden in de laatste maand. Hierbij werd gebruikgemaakt van toezichthouders in burger die zich voordeden als potentiële klanten. In totaal werden 21 snorders aangehouden wegens het aanbieden van ritten zonder vergunning. Ook werden meer dan zeventig bekeuringen uitgeschreven wegens verkeersovertredingen.

Uitdijende groep
Snorders blijken zich te concentreren op de vrijdag- en zaterdagnacht en zijn het actiefst tussen twaalf en zes uur. Het eerste deel van de nacht staan de meeste in de omgeving van het Leidseplein, na half vier concentreren ze zich rond het Rembrandtplein. De stad zet fors in om het de uitdijende groep van snorders zo lastig mogelijk te maken. De samenwerking tussen de instanties betekent dat de pakkans toeneemt, net als de hoogte van de boetes.

Door de aanwezigheid van controleurs van de Belastingdienst en DWI worden ook achterstallige belastingen geïnd en gevallen van uitkeringsfraude ontdekt. De ervaringen met het inzetten van controleurs als lokklanten tonen aan dat de snorders prominent aanwezig zijn op de uitgaanspleinen.

Medewerkers van Stadstoezicht laten zich in koppels aanspreken door de illegale chauffeurs. Als de 'klanten' en de chauffeur aankomen bij de auto, blijken er twee auto's en een motor met geüniformeerde aanwezig te zijn om de snorder boetes op te leggen.

Lees vandaag (3-1) meer in Het Parool: De snorder ontkent alles

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden