'Heel veel dank' sms't koning in hoofdletters

Burgemeester Eberhard van der Laan heeft van koning Willem-Alexander een sms gekregen waarin de nieuwe vorst schreef: 'HEEL VEEL DANK!!!!!!' - met hoofdletters en heel veel uitroeptekens. Dit vertelde de Amsterdamse burgemeester donderdag in De Nieuwe Kerk in Amsterdam. Het was een onvergetelijke dag geweest, die smaakte naar meer, zo schreef Willem-Alexander.

Burgemeester Van der Laan met het koninklijk paar. Beeld getty
Burgemeester Van der Laan met het koninklijk paar.Beeld getty

Minister-president Mark Rutte heeft er donderdagmiddag acht mensen gehuldigd die nauw betrokken waren bij de organisatie en het goede verloop van de inhuldiging van koning Willem-Alexander. Bij Koninklijk Besluit zijn aan de acht zogenoemde inhuldigingsmedailles uitgereikt. De acht staan voor de grote groep die de inhuldiging tot een 'fantastische dag' hebben gemaakt. In de loop van het jaar krijgen de duizenden anderen hun medaille, zo verzekerde de premier.

Inhuldigingsmedailles zijn een koninklijke traditie en worden nu voor de vierde keer uitgereikt. Eerder gebeurde dat na de inhuldiging van koningin Wilhelmina, koningin Juliana en koningin Beatrix. Verschil in aantallen was er wel, van zo'n 400 in 1898 tot bijna 13.000 in 1980.

Paleis
De acht gelukkigen die in het koor van de nog rijkelijk versierde Nieuwe Kerk werden verrast met een medaille waren Percy Moriason die de omgeving van de Dam fietsvrij 'knipte' en gemeenteambtenaar Karlijn van Dongen die de contacten onderhield met de omwonenden rond bijvoorbeeld kerk en paleis. Ook Rode Kruis-vrijwilliger Teun Timmermans en Susan van Veen die de politie onder meer voorzag van 13.000 lunchpakketten kregen een medaille, net als politieman Jairo de Ruijter en Klaartje Sanders van de Eerste Kamer. Rutte reikte daarnaast inhuldigingsmedailles uit aan adjudant Ron van Baarsen die verantwoordelijk was voor het goed verloop van het militair ceremonieel en aan luitenant-kolonel Peter de Boer van de luchtmacht.

Voorafgaand aan de uitreiking had burgemeester Eberhard van der Laan 'zijn' mensen al liefdevol toegesproken en geprezen voor hun inzet en werk rond 30 april en in de aanloop daar naat toe. 'Wat een dag', vatte Van der Laan afgelopen Koninginnedag kort samen. Hij sprak zijn dank uit en vertelde over de ingreep van koning Willem-Alexander dinsdag bij de Koningsvaart, toen buiten het programma om werd aangelegd op het Java-eiland om dj Armin van Buuren de hand te kunnen schudden. Van der Laan sprak over de 'eigenwijsheid' van de koning, die mijn instructie in de wind sloeg'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden