Jeroen Wollaars. Beeld Het Parool
Jeroen Wollaars.Beeld Het Parool

Heel Nederland zou Amsterdamser moeten zijn

Column

Jeroen Wollaars, verslaggever bij NOS Nieuws, schrijft wekelijks een column in Het Parool over media en de ontwikkelingen in de digitale wereld.

Op het Frederiksplein staat een verloren palmboom. Op het Damrak, aan- en afvoerput der stad, staan 21 rijksmonumenten. Een ervan is hoger dan het Centraal Station en heeft een prachtige toren.

Nog nooit heb ik erover gepeinsd iets in die straat prachtig te noemen. Of me te interesseren voor stedelijke flora. Maar het was dezelfde dag dat ik in het Marnixbad Braziliaanse meisjes zag die spontaan besloten een fotoshoot te doen. Ook zag ik de medewerker van de videotheek hier verderop die gaat verdwijnen boven het makelaarsbord een strijdbaar A4'tje plakken: 'voorlopig nog open!' Alleen in Amsterdam.

Er zijn volgens mij twee momenten dat de stad zich aan je openbaart. Als je komt en als je gaat. Pas dan let je op haar ware gezicht. En ik kan het weten, want ik ga.

De komende drie tot acht jaar, het kan alle kanten opgaan, werk ik als NOS-correspondent in Berlijn. Het Amsterdam van Duitsland, dat dan weer wel. En dus fiets ik omhoog kijkend door de stad. Als een toerist. Ik zie prachtige gevels en lijsten, waar ik jaren aan voorbij ben gefietst. En moet ik weer lachen om die dierenarts met wichelroede, van wie mijn vrouw in Achterhoeks dialect zo mooi zegt dat hij 'de goed-wies kapot heeft': hij is niet helemaal goed wijs. En dat klopt, maar dat is ook de charme.

En ook moet ik terugdenken aan die keer dat ik bij de hoofdredactie van deze krant werd uitgenodigd omdat ik wel eens een mening mocht geven in deze column (zit iets in). En ik twee weken daarna bij de hoofdredactie van mijn werkgever op kantoor zat omdat het toch niet de bedoeling was om té veel mening te hebben als NOS-verslaggever (zit ook iets in).

Maar Berlijn dus. In die digitale woestijn die Duitsland toch eigenlijk is. Er zijn daar letterlijk gebieden waar je geen mobiel bereik hebt. De 4G-kaart ziet er helemaal uit als gatenkaas. Niet voor niets komen ze hierheen om zoiets als Blendle over te nemen. Maar in één digitaalding zijn ze wel goed: burgers liggen daar vaker dwars als de overheid een volgende stap wil zetten in het bouwen van megalomane, iedereen bespionerende computersystemen. Heel Duitsland is daar allergisch voor.

En gelukkig hoor ik dát soort kritische geluiden vrijwel alleen hier in Amsterdam. Laat ik dus maar afsluiten met iets wat wij allemaal al lang weten: heel Nederland zou Amsterdamser moeten zijn. De mazzel!

j.wollaars@parool.nl

Wil je reageren op deze column? Dat kan! Scroll (een beetje) naar beneden om een reactie te plaatsen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden