'Heel Amsterdam zit in verkeerde sociale huurwoning'

Bewoners van sociale huurwoningen zitten vrijwel altijd in het verkeerde huis. Jonge gezinnen wonen te krap, senioren hebben zeeën van ruimte. Ymere doet er wat aan.

Ton Damen
null Beeld Jeroen van Kooten
Beeld Jeroen van Kooten

Amsterdam is zo'n gewilde omgeving om te wonen dat iedereen altijd in de rij staat voor een huis. De inschrijfduur voor een sociale huurwoning bedraagt 14,6 jaar. De zoekduur is vijf jaar. "En als ze beginnen te zoeken staat het water van de woningzoekers meestal al tot de lippen," zegt Caroline Nolet (51), manager verhuur en verkoop bij Ymere.

"Door die inschrijfduur helpen wij de woningzoekenden steeds een levensfase te laat aan een geschikt huis. Starters die aan hun eerste woning toe zijn lopen al tegen de dertig. Na een paar jaar hebben ze kinderen en passen er al niet meer in," zo omschrijft Nolet een wooncarrière in Amsterdam.

"Daarna moeten die jonge gezinnen wachten op hun huis met meerdere slaapkamers en een tuintje of ruim balkon. Tegen de tijd dat zij dáár inzitten gaan de kinderen het huis uit. Senioren zitten in de herfst van hun leven alleen of met zijn tweeën in een veel en veel te grote woning."

Oplossingen
Ymere heeft onderzoek gedaan naar de precieze oorzaken en mogelijke oplossingen om dit patroon te doorbreken. Een van de oorzaken is dat lang wachten beloond wordt met een hogere plaats op de wachtlijst, aldus Nolet. En dat levert een betere woning op. Omgekeerd geldt dat verhuizen wordt bestraft; wie zijn oude woning verlaat wordt bij de corporaties aangemerkt als een "nieuwe huurder" en krijgt dan een nieuwe, hogere huur voor de kiezen. Daarom wordt er niet verhuisd.

Intussen heeft Ymere een aantal maatregelen getroffen, waaronder het behoud van de oude huur, om mensen tot verhuizen te bewegen. Een ervan is 'flexibel huren', waarbij scheefwoners vrijwillig naar een vrije sectorwoning gaan. Sommige huurders kregen een lagere huur dan de woning waard is. De huurprijs wordt dan afgestemd op het inkomen. Stijgt het inkomen niet, dan houdt de huurder de lagere huur.

Andere, al langer bestaande, maatregelen als 'van hoog naar laag' en 'van groter naar beter', die gericht zijn op ouderen, werden nieuw leven in geblazen.

Grotere woning
"We hebben geprobeerd het voor onze huurders aantrekkelijk te maken om te verhuizen, ook al gaat het hen meer geld kosten," aldus Nolet. Die inspanning heeft vorig jaar succes gehad. Er zijn toen 185 mensen op initiatief van Ymere verhuisd. "Dit jaar streven we naar 300 extra verhuizingen na bemiddeling door ons. We kijken altijd of de woning die leeg komt bijzonder aantrekkelijk is voor anderen die zouden willen verhuizen. Zo komt de woningmarkt op gang. Maar het aanbod is altijd vrijblijvend."

Volgens Nolet is het voor de hele Amsterdamse woningmarkt belangrijk om bewoners in sociale huurwoningen aan een meer geschikt huis te helpen. De huidige situatie vindt ze niet acceptabel. "Wij hebben onderzoek gedaan en kwamen tot de conclusie dat al onze grootste woningen bezet zijn door senioren. Tegelijkertijd weet je dat die ouderen best kleiner en gelijkvloers willen wonen en dat jongere gezinnen op die grotere woning azen. Uiteindelijk zit iedereen in Amsterdam op elkaar te wachten."

Caroline Nolet, verhuur en verkoopmanager van Ymere. Beeld Ton Damen.
Caroline Nolet, verhuur en verkoopmanager van Ymere.Beeld Ton Damen.

Woningruilweken

Ymere en Rochdale beginnen 9 maart de zogeheten woningruilweken in Amsteldorp naast het Amstel Station. Bewoners van sociale huurwoningen worden door deze corporaties uitgenodigd interesse te tonen in de woningen van buurtgenoten.

Beide corporaties hebben samen 760 woningen in het dorpje. Het zijn sterk verschillende woningen, waarvan zestig procent wordt bewoond door mensen boven de vijftig jaar. Veertig procent is jong. Een groot deel van de mensen in de buurt zegt te willen verhuizen. Tijdens deze 'woningruilmarkt' mogen huurders ook van corporatie wisselen.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden