Natascha van Weezel Beeld Agata Nowicka
Natascha van WeezelBeeld Agata Nowicka

‘Heeft uw familie Hitler dan zelf ook ontmoet?’

PlusNatascha van Weezel

Vier jaar geleden begon ik als begeleider bij het project Leer je buren kennen van de Liberaal Joodse Gemeente. Dat programma werd een tijdje daarvoor bedacht omdat de bezoekers van de synagoge in de Rivierenbuurt en het naastgelegen ROC af en toe problemen met elkaar hadden. Het bestuur van de LJG stond voor de keuze om óf nog meer hekken te bouwen – er staan al heel wat hekken omwille van veiligheid – óf om de studenten in de synagoge uit te nodig om officieel kennis te maken.

Ik heb al honderden ROC-studenten onderwezen over het Jodendom. Dat klinkt saaier dan het is. Het komt bijna nooit voor dat ik een hele les bezig ben uit te leggen wat een Thorarol is, wanneer de sjabbat aanbreekt of waarom orthodoxe Joden melk en vlees scheiden. Een aanzienlijk deel van de studenten zit vol vooroordelen over Joden en wil daar maar al te graag over praten met een ‘echte’ Jood van vlees en bloed.

Ik schrok wel die ene keer dat een meisje aan mijn hoofd wilde voelen om te controleren of ik hoorntjes had. Ook vond ik het onprettig als studenten nog voordat ze het gebouw binnenkwamen ‘Free Palestine!’ schreeuwden. Maar ik leerde steeds beter om vooroordelen als ‘Joden zijn rijk’ en ‘Joden lijken allemaal op Anne Frank’ tegen te spreken door een discussie op gang te brengen over het gevaar van generaliseren. De doelgroep van zestien- tot twintigjarigen lag me wel. Het grootste compliment dat ik kon krijgen was wanneer een student onthulde dat ‘Joden toch minder monsterachtig waren’ dan hij of zij had gedacht.

Vandaag begeleidde ik voor het eerst een basisschoolklas. We spraken niet over Israël en Palestina. Evenmin ging het over de beschuldiging dat Jezus door Joden zou zijn vermoord. Ze stelden heel andere vragen dan ik gewend was: ‘Is dit gebouw zombieproof?’ En: ‘Bestaan er ook Joodse transgenders?’ Ik vertelde wat mijn familie tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft meegemaakt. De scholieren waren zichtbaar onder de indruk. Een blond jongetje keek peinzend: “Heeft uw familie Hitler dan zelf ook ontmoet?”

Van tevoren twijfelde ik of ik het leuk zou vinden om zulke jonge kinderen les te geven, maar hun eerlijkheid en nieuwsgierigheid zorgden ervoor dat ik zelf ging nadenken over kwesties waar ik nooit eerder bij had stilgestaan. Na afloop gaven alle dertig leerlingen keurig een hand aan ‘juf Natascha’. Ze stormden uitgelaten naar buiten via de dubbele sluis (ook een veiligheidsmaatregel). Tevreden bleef ik achter tussen lege limonadebekers, half opgegeten zure matten en geplette stukjes boterkoek.

Natascha van Weezel (32) is journalist. Elke dinsdag schrijft ze een column voor Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden