PlusStraatbeeld

Heeft u het leukste postzegelpark van de stad al ontdekt?

Een parkbezoek loopt meestal uit op een deceptie. Wijkt in zo'n geval eens uit naar een postzegelpark: een pietepeuterig parkje of stadstuintje ergens op een plek in Amsterdam waar je dat niet verwacht.

De Stadstuin: een aandoenlijke groene oase. Beeld Carly Wollaert
De Stadstuin: een aandoenlijke groene oase.Beeld Carly Wollaert

U zit nog dagelijks met de kachel op de hoogste stand klappertandend uw handen om een mok warme chocolademelk te klemmen, maar de meteorologische lente is toch écht begonnen. En ondanks de bittere kou van de afgelopen week kun je dat merken: de vogels lijken wat ­enthousiaster te fluiten, narcissen barsten ­onverstoorbaar door de ijskoude aarde heen en je ruikt het hooiachtige, bloemige van een ­naderende lente.

Dat stemt vrolijk, en zal bij veel Amsterdammers de aandrang doen oplaaien een picknickmand vol te laden met drank en spijzen en naar de dichtstbijzijnde groenvoorziening te fietsen.

Een deceptie
Maar met een béétje lekker weer loopt dat parkbezoek meestal uit op een deceptie: lauwe rosé slobberen te midden van gillende kinderen, Lil' Kleine draaiende ­pubers en ongetalenteerde hobbymuzikanten die op een ontstemde gitaar liggen te rammen. Het doet je er van de weeromstuit naar verlangen de hele lente met de zonwerende gordijnen dicht binnen te blijven.

Wijkt u in zo'n geval eens uit naar een postzegelpark. De gemeente probeert de stad groener te krijgen en maakte daar vorige week publiekelijk de balans van op. Voormalig stenige schoolpleinen hebben een groene metamorfose ­gekregen, er wordt volop geïnvesteerd in groene daken en vooral het fenomeen postzegelpark is een ontdekking.

De naam zegt het al: een postzegelpark is een pietepeuterig parkje of stadstuintje ergens op een plek in Amsterdam waar je dat niet verwacht. Een aantal daarvan zou je kunnen verwarren met een doodgewoon plantsoentje, maar sommige vallen daadwerkelijk op.

Kleine bloemen- en kruidentuin
Voor het Flevohuis in Oost bijvoorbeeld ligt een kleine bloemen- en kruidentuin die deels door de bewoners van het verzorgingstehuis wordt ­onderhouden, en daaromheen ligt een jeu-de-boulesbaan en staan bankjes en een tafeltje waaraan je kunt dammen of schaken.

Postzegelparken

Waar door de hele stad

Het is mooi om, zoals bij het Flevohuis, te zien hoe zo'n postzegelpark vrijwel altijd direct is ­ingericht op de behoefte van de buurt, maar ook hoe verschillend ze kunnen zijn. De Stadstuin, bij de Voormalige Stadstimmertuin, doet weer héél anders aan. Op een totaal onverwacht punt in de stad, verscholen achter de Sarphatistraat, ligt een aandoenlijke groene oase waar staptegels in het gras liggen, een uitnodigend bankje gemaakt van een boomstam staat, en in de borders, zo te zien, sla wordt verbouwd.

Zelfs midden in het centrum is daar ruimte voor: op een stuk van de Lange Leidsedwarsstraat waar je anders nooit komt, ligt misschien wel het leukste postzegelpark van de stad. De Leidsedwarstuin is een Pippi Langkouswaardige plek waar klimtoestellen, bankjes en hangmatten te midden van slordig groen een fijn geheel vormen.

Dat moet prettig zijn in de zomer, maar omdat er een hek voor staat, heb je als niet-buurtbewoner wel een beetje het idee dat je illegaal in iemands tuin gaat zitten.

Wanneer je eenmaal over die twijfel heen bent gestapt, zit je in zo'n parkje voor je gevoel op een prettig, geheim plekje waar weinigen weet van hebben en kun je die obligate Vondelpark-­ergernissen deze zomer eens lekker overslaan.

Tips of opmerkingen? straatbeeld@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden