Heeft de PvdA een nivelleringsfeestje gevierd?

De PvdA wilde een nivelleringsfeestje, maar is dat ook gelukt? Werknemers met lage inkomens zijn er flink op vooruit gegaan deze kabinetsperiode, mensen met hoge salarissen iets minder. Maar uitkeringsgerechtigden blijven achter.

Minister Dijsselbloem van Financiën met zijn beroemde koffertje. Beeld ANP
Minister Dijsselbloem van Financiën met zijn beroemde koffertje.Beeld ANP

Werkenden met een laag inkomen hielden deze periode procentueel het meest over in hun portemonnee. Zo ging een alleenstaande die het minimumloon verdient, er gemiddeld bijna 13 procent op vooruit. Een alleenstaande ouder met dat salaris zag zijn koopkracht toenemen met 19 procent.

Mensen met hogere inkomens zijn er ook op vooruit gegaan, maar iets minder dan gedacht. Dat komt vooral door maatregelen die het kabinet heeft genomen. De arbeidskorting was voor het aantreden van kabinet-Rutte 2 voor iedereen hetzelfde, maar is gestegen voor lage inkomens en daalt naarmate het inkomen hoger wordt (bruto 85.000 euro en hoger).

Datzelfde geldt voor de algemene heffingskorting, die vanaf 80.000 euro inkomen zelfs helemaal niet meer wordt gegeven. Daarnaast stijgen de toeslagen met in totaal 2 miljard, voor de zorg, huur, kinderopvang en gezinnen (het kindgebonden budget).

Een baan loont
Maar dit is niet het hele verhaal. Uit de koopkrachtcijfers van het Centraal Planbureau blijkt dat de hoge inkomens er deze periode meer op vooruit zijn gegaan dan de lage inkomens. Dat komt voor een deel omdat het kabinet het verschil tussen werknemers en bijstandsklanten groter heeft gemaakt, zodat het loont om een baan te zoeken.

Jesse Klaver van GroenLinks vindt dan ook dat er helemaal geen sprake is van een nivelleringsfeestje. ,,De hoogste inkomens zijn er deze kabinetsperiode 5 keer meer op vooruit gegaan dan de laagste inkomens. Het kabinet kijkt alleen naar de werkenden, maar de arbeidsongeschikten en aow'ers tellen ook mee. Dat kun je niet eerlijk delen noemen.''

Al met al zijn de vooruitzichten wel een stuk positiever dan gedacht aan het begin van de kabinetsperiode. Toen was de verwachting dat bijna iedereen erop achteruit ging, maar het tegendeel is gebeurd. Doordat de economie weer is aangetrokken en het kabinet onder meer de toeslagen verhoogt, gaat vrijwel iedereen er ook komend jaar weer op vooruit.

Gepensioneerden in de min
Dat geldt overigens niet voor alle ouderen. Een kwart van de gepensioneerden ziet geen plusje in de portemonnee volgend jaar. Zij hebben er last van dat pensioenen niet worden aangepast aan het prijspeil. Ook heeft de lage rente een negatieve invloed op hun vermogen. Maar ook hier zie je weer een nivelleringseffect: de achteruitgang treft vooral de ouderen met een hoog inkomen.

Jesse Klaver ziet helemaal geen nivelleringsfeestje. Beeld anp
Jesse Klaver ziet helemaal geen nivelleringsfeestje.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden