Background

Heeft de Israëlische inval iets opgeleverd?

De burgers van Gaza hebben een hoge prijs betaald. Foto EPA/Mohammed Saber Beeld
De burgers van Gaza hebben een hoge prijs betaald. Foto EPA/Mohammed Saber

Wie heeft het bij het rechte eind: president Nicolas Sarkozy van Frankrijk of Chaim Yalin, bewoner van een vlak bij Gaza gelegen kibboets? De eerste toonde zich gisteren na de topconferentie in Sjarm el-Sjeik bijna optimistisch. ''Dit is het begin van onze reis,'' zei hij in een poging het eind van de oorlog in Gaza voor te stellen als het begin van een nieuwe vredesinspanning in het Midden-Oosten. Yalin is somber. ''Het staakt-het-vuren geeft de sleutel terug aan Hamas. We zijn weer even ver als voor de oorlog,'' zei hij gisteren.

De afloop van de ongelijke strijd tussen Israël en Hamas liet zich niet moeilijk voorspellen. Beide partijen zijn onbevredigd uit de oorlog tevoorschijn gekomen, al roepen ze nog zo hard dat ze hebben gewonnen. Israël moet proberen in diplomatiek overleg alsnog te bereiken wat het graag wil: een totale stopzetting van de wapensmokkel naar de Gazastrook. Egypte fungeert daarbij als substituut voor Hamas, waarmee de Israëliërs (en het Westen) geen zaken willen doen.

Wegens die boycot zag Israël zich zaterdagavond gedwongen eenzijdig een staakt-het-vuren bekend te maken. De militanten van Hamas en Islamitische Jihad lieten weten dat ze zouden blijven vechten totdat alle Israëlische troepen de Gazastrook zouden hebben verlaten en de grensovergangen zouden worden geopend. Maar dat was bluf. Ze verschoten nog een aantal raketten en mortiergranaten - louter om een daad te stellen - en kondigden gistermiddag alsnog een eigen eenzijdig staakt-het-vuren af.

Er zijn nu dus twee staakt-het-vurens van kracht, met twee soorten voorwaarden. Dat van Hamas geldt voor een week. Binnen die tijd moet het Israëlische leger zich terugtrekken en de grensovergangen openen. Maar de grenzen van de Gazastrook met Israël en Egypte zijn voorlopig alleen open voor humanitaire hulp. Een terugkeer naar de situatie van voor de machtsovername door Hamas - met Europese waarnemers en officiële Palestijnse politie aan de grens met Egypte - lijkt op korte termijn uitgesloten te zijn. Dat belooft nieuwe spanningen.

Kibboetsbewoner Yalin, stevig geworteld in de Arbeiderspartij, lijkt het eens te zijn met wat leden van Benjamin Netanjahoes rechtse Likoed gisteren beweerden, namelijk dat de oorlog Israël weinig heeft opgeleverd. Er is bijvoorbeeld geen garantie dat geen wapens de Gazastrook meer zullen worden binnengesmokkeld. Die garantie zou van Egypte moeten komen, dat nooit effectief heeft opgetreden. En er is de kwestie van Gilad Schalit, de Israëlische soldaat die in 2006 is ontvoerd en nog altijd ergens in Gaza gevangen wordt gehouden. Zijn vrijlating was nooit een officieel oorlogsdoel, maar dat temperde de verwachtingen van het publiek niet.

Premier Ehoed Olmert en minister Ehoed Barak van Defensie waren dit weekeinde bijna lyrisch. Olmert beschouwt de oorlog in Gaza als een revanche voor het ongelukkige resultaat tegen Hezbollah in 2006. Hamas is een les geleerd die het zich nog lang zal heugen, en Iran en Hezbollah weten nu wat ze in de toekomst kunnen verwachten.

Maar de burgers van Gaza hebben daarvoor een hoge prijs betaald. Het valt te hopen dat snel iets zal uitkomen van Sarkozy's verwachting dat het bloedige drama tot een nieuwe vredesinspanning in het Midden-Oosten zal leiden. Veel zal afhangen van Barack Obama, de nieuwe man in Washington. (AD BLOEMENDAAL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden