Heeft Amsterdam wel geld om bordeeleigenaren uit te kopen?

Tussen de gemeente en een aantal bordeeleigenaren op de Wallen woedt al een paar jaar een titanenstrijdje. Amsterdam wil in het kader van Project 1012 het aantal bordelen drastisch terugdringen; op en rond het Oudekerksplein moet prostitutie zelfs verdwijnen. Een paar bordeeleigenaren (samen goed voor zo'n honderd ramen, verdeeld over 26 panden) weigeren echter mee te werken.

Raamprostitutie in de Dollebagijnsteeg. Beeld anp
Raamprostitutie in de Dollebagijnsteeg.Beeld anp

Daarom ontwierp stadsdeel Centrum een nieuw bestemmingsplan voor het postcodegebied 1012, het bestemmingsplan Herbestemmen Raambordelen Binnenstad. Dat behelst dat van bordelen de prostitutiefunctie af kan worden gehaald en dat de eigenaren kunnen worden onteigend. De bordeelhouders gingen in beroep bij de Raad van State. Die deed gisteren uitspraak: al hun bezwaren worden niet-ontvankelijk of ongegrond verklaard. In het uiterste geval mag de gemeente onteigenen.

In de procedure bij de Raad van State voerden de exploitanten aan dat het bestemmingsplan alleen al vanwege economische en financiële onuitvoerbaarheid moest worden afgewezen, maar Amsterdam zegt dat de uitvoerbaarheid verzekerd is en dat is voor de raad voldoende.
Is er inderdaad geld om die 26 bordelen te verwerven of te onteigenen?

Samenwerkingspartners
Bij dergelijke megadeals is steeds hetzelfde scenario gevolgd: zogeheten samenwerkingspartners van de gemeente, woningcorporaties, kopen de panden en maken daar verlies op. Zodra de prostitutiefunctie van een pand wordt gehaald, daalt het vastgoed immers aanzienlijk in waarde. Dat verschil, planschade, keert de gemeente weer uit aan de partner.

Over welke bedragen het hier gaat, is niet helemaal zeker - die zijn immers onderhevig aan de werking van de vrije markt. Charles Geerts kreeg voor zijn ruim vijftig ramen 25 miljoen euro. Bij honderd ramen zou het, bij minnelijke verwerving, dus om zo'n vijftig miljoen gaan, maar de kans is groot dat het werkelijke bedrag aanzienlijk hoger zal uitkomen. Door sluiting van de Geertsbordelen is de bezettingsgraad van de rest gestegen, en daarmee de economische waarde van de panden.

Wie gaat dat betalen?
NV Stadsgoed heeft voor grote aankopen geen geld meer. De Key moest een paar jaar geleden van ellende alweer voormalige bordelen gaan verkopen omdat ze niet rendabel te exploiteren waren. Ymere schrapte eerder dit jaar vanwege de crisis al honderden miljoenen.

Centrum laat weten dat er wat betreft de corporaties geen énkel probleem is. 'Wij gaan ervan uit dat zij onze samenwerkingspartners zijn en blijven. Voor ons is het geen onderwerp.'

Bij de Raad van State liet het stadsdeel een heel ander geluid horen: 'Met betrekking tot de vrees dat samenwerkingspartners van de gemeente zich uit het project zullen terugtrekken, stelt de deelraad dat dit vanwege de economische crisis en de maatregelen van het kabinet niet kan worden uitgesloten.' Maar: 'Dit laat de mogelijkheid onverlet van samenwerking met andere partners dan de partners waarmee de gemeente thans samenwerking beoogt.'

Gezocht, kortom: partners. Graag met veel, heel veel geld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden