Hedwigepolder voorlopig niet onder water

De Nederlandse Staat hoeft de Hedwigepolder in Zeeland niet op korte termijn onder water te zetten. Dat is het gevolg van een uitspraak die de rechtbank in Den Haag woensdag heeft gedaan in een bodemprocedure die de Vogelbescherming had aangespannen.

Hedwigepolder. Beeld ANP
Hedwigepolder.Beeld ANP

De Vogelbescherming wilde afdwingen dat de Staat haast maakte met het ontpolderen van de Hedwigepolder. De organisatie heeft de uitspraak nog niet kunnen bestuderen en kon dus nog niet reageren.Volgens de rechter is de ontpoldering van de Hedwigepolder een zaak tussen Nederland en Vlaanderen, en is de Vogelbescherming geen partij in het conflict.

Nederland heeft in 2005 in een verdrag met Vlaanderen beloofd dat de Hedwigepolder onder water zou worden gezet als compensatie voor de natuurschade die het gevolg is van het uitdiepen van de Westerschelde. Hiervoor bleek eerder dit jaar echter geen meerderheid in de Tweede Kamer. Het kabinet-Rutte heeft de kwestie doorgeschoven naar zijn opvolger.

Afspraken
De Europese Commissie wil dat Nederland de gemaakte afspraken over natuurherstel nakomt en is inmiddels een officiële procedure begonnen. Ook de Vlamingen bereiden een zaak voor, omdat Nederland al zo lang treuzelt met het onder water zetten van de Hedwigepolder. De Vlaamse president Kris Peeters liet weten dat deze procedure 22 november zal beginnen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden