Hedwigepolder in 2019 helemaal onder water

De Hedwigepolder moet in 2019 helemaal onder water staan. Staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken heeft dat vrijdag gezegd. Komende jaren beginnen de voorbereidingen, waarna in 2016 de ontpoldering van start gaat.

Redactie

Dijksma spreekt van een realistische planning. Ze heeft de meest betrokkenen al ingelicht. De Vlaamse minister-president Kris Peeters reageerde tevreden, zei ze.

Met Vlaanderen is jaren geleden al afgesproken dat de Hedwigepolder onder water zou komen. Die maatregel moest dienen als compensatie voor het uitdiepen van de Westerschelde, waardoor natuurgebied verloren is gegaan.

Zeeuws verzet
Het vorige kabinet kwam van het besluit terug na Zeeuws verzet. Het ging op zoek naar alternatieven, maar die waren voor Vlaanderen niet bespreekbaar. Ook de Europese Commissie wilde dat Nederland zich aan zijn afspraken met Vlaanderen zou houden. In het regeerakkoord kwamen VVD en PvdA overeen dat de Hedwigepolder toch onder water gaat.

Dijksma zei vrijdag dat het goed is dat er nu duidelijkheid is. Het ging om een langlopende zaak, die met veel emotie gepaard ging, concludeert de PvdA-staatssecretaris. Ook het Zeeuwse provinciebestuur stelt volgens haar op prijs dat er nu helderheid is.

Alle procedures voor de ontpoldering gaan zo snel mogelijk van start. Het gaat om de actualisering van de plannen, het aanvragen van vergunningen en ontheffingen en het regelen van eventuele onteigeningen.

'Hopelijk laatste keer'
Burgemeester Jan-Frans Mulder van de gemeente Hulst, waar de Hedwigepolder onder valt, is niet blij met het besluit zo snel mogelijk te beginnen met ontpolderen, zei hij vrijdag in reactie op het kabinetsbesluit.

'Hopelijk is het de laatste keer dat er wordt ontpolderd in verband met verdiepingen van de Westerschelde. Voor nu is er weinig hoop meer', aldus Mulder. 'Onverwachts komt het ook niet. Het stond immers ook al in het regeerakkoord.' De gemeenteraad van Hulst verzette zich in de afgelopen 8 jaar veelvuldig tegen ontpoldering.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden