Column

Hebben de Russen schuld aan MH17? Laat ze flink dokken

Theodor Holman (1953) is columnist, schrijver, televisie- en radiomaker. Elke dag, uitgezonderd zondag, lees je hier zijn nieuwe column uit Het Parool.

null Beeld Jean-Pierre Jans
Beeld Jean-Pierre Jans

Twee letters, en twee cijfers: MH17. Ik kan mij bij het verdriet van de nabestaanden niets, maar dan ook niets voorstellen. En als je ook maar íets wil, is het de nabestaanden niet kwetsen.

Maar ik zag gisteren een letselschadeadvocaat. Nu weet ik twee zaken: iedere nabestaande mag voor mij de hoofdprijs krijgen en tegelijk weet ik dat geld nooit het verdriet vergoedt. Wie er echt gelukkig wordt van zo'n ramp is dus zo'n letselschadeadvocaat.

Nou doet zo'n advocaat niets anders dan zijn werk, en waarom zou hij daar dan niet goed voor betaald mogen worden?

Dat mag hij, en zijn beroep is eerzaam, maar toch... Het maakt mij duidelijk dat de wereld niet in moreel evenwicht verkeert en dat ik daar genoegen mee moet nemen.

Ik denk aan anatoom George Maat en zijn helpers. Die moesten de lichamen identificeren. Stel je voor: lichaamsresten, botten, halve hoofden et cetera, et cetera. Dan wordt Maat ook nog eens volslagen ten onrechte beschimpt door onze regering, wat inmiddels gelukkig hersteld is, maar toch. Uiteindelijk heeft men aan bijna elk restje een naam kunnen verbinden.

Tegen een gewoon salaris. Zo'n letselschadeadvocaat pulkt geen lichaamsresten uit elkaar, maar legt wetsteksten naast de gebeurtenissen. De kwaliteit daarvan bepaalt zijn salaris; hoe meer de slachtoffers krijgen, hoe meer geld hij verdient.

Maar ik vind eigenlijk dat dat geld eerder naar professor Maat en zijn helpers moet, om de doodeenvoudige reden dat zij het zware, vuile werk hebben gedaan.

Ik besef dat ik geen poot heb om op te staan. Overigens lijkt het mij volkomen juist als de daders een flinke poot uitgedraaid wordt.

Hebben de Russen schuld? Laat ze flink dokken. Al kan geld de pijn niet verzachten, een hoge boete toont wel de schuld aan. Maar ja, stel dat ze de Iwan vinden die op de knop heeft gedrukt, is hij dan de echte schuldige?

Natuurlijk niet. Iwan heeft een meerdere, en die heeft ook weer een meerdere. En dat gaat zo door. De allerhoogste meerdere zie ik er trouwens voor aan om Iwan te offeren. Die moet dan die letselschade betalen.

Ik denk niet dat hij dat kan. Ik denk dat het 't beste zou zijn als de schuldigen een diep besef hebben van wat ze hebben gedaan en zich tot hun dood doodschamen.

Wilt u reageren? Dat kan. Scroll naar beneden om een reactie te plaatsen of stuur een mail.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden