'Heb lak aan de kalender'

AMSTERDAM - Mies Bouwman, Joop van den Ende, Paul van Vliet, Adriaan van Dis, Hans van Manen, Geert Mak, politici en oud-politici, bestuurders en mensen uit het bedrijfsleven.Ze waren allemaal door koningin Beatrix en prinses Magriet uitgenodigd om vrijdagmiddag- en avond hun verjaarspartij bij te wonen in Theater Carré in Amsterdam.

En allemaal moesten ze voor aanvang, onder leiding van ceremoniemeester Ivo Niehe, Lang zullen ze leven en Er zijn er twee jarig oefenen. Bij zulke gastvrouwen moet je immers fatsoenlijk voor de dag komen.

Circa 150 aankomende kunstenaars tot 25 jaar gaven een uitvoering voor de jarigen, die afgelopen maand hun 70ste en 65ste verjaardag vierden. Onder hen was de 11-jarige Stijn, die van dansen zijn beroep wil maken. Voordat hij met zijn makkers van de Rotterdamse Dansacademie een uitvoering gaf, verscheen zijn hoofd vol blonde krullen op een groot scherm. Hij komt weleens huilend thuis omdat hij gepest is om zijn liefde voor de dans, vertelde hij. ''Maar ik laat me nìet van het dansen afpesten!'', zei hij beslist.

Misschien dacht de koningin wel aan hèm, toen ze de musici, vocalisten en dansers bedankte voor 'de fantastische avond, het enorme feest': ''Jullie laten zien dat je ervoor gáát!''

Mogelijk dacht ze ook aan de 22-jarige Christiaan Kuyvenhoven die, voordat hij een stuk van Franz Liszt ten beste gaf, ook nog eens uit zijn hoofd en zo te zien met stalen zenuwen een vers van Petrarcha declameerde.

Niehe haalde ook een gedicht aan, een van Toon Hermans, dat hij ergens in Carré had zien liggen. Het was met een knipoog naar de jarigen toen hij voordroeg: ''Heb lak aan de kalender, als je maar kunt zeggen: ik ben d'r!''

Ook Niehe kroop nog even achter de piano, maar dat was om zes heel kleine violistjes te begeleiden toen zij nog een keer een verjaarshymne voor koningin en prinses op hun instrumentjes krabbelden. Niet helemaal zuiver, wel vol vuur en daar ging het toch maar om.

De koningin en de prinses waren in gezelschap van bijna de hele koninklijke familie. Onder hen ook prinses Margarita, die haar vriend Tjalling ten Cate had meegenomen. Ook de ex van prinses Irene, prins Carel Hugo, was net -als Irene zelf natuurlijk- van de partij. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden