Plus

Heart of a Dog meandert langs de wendingen van het leven

Laurie Andersons Heart of a Dog meandert op de prettigst denkbare manier. De verhalen van de performancekunstenaar gaan over het leven, met de dood van echtgenoot Lou Reed als een deken over de film gedrapeerd.

Joost Broeren
Heart of Dog laat beeld uit tal van bronnen zien. Animatie of homevideo wordt afgewisseld met kunstwerken van Laurie Amderson zelf. Beeld Heart of Dog
Heart of Dog laat beeld uit tal van bronnen zien. Animatie of homevideo wordt afgewisseld met kunstwerken van Laurie Amderson zelf.Beeld Heart of Dog

Het woord 'meanderend' is in een filmrecensie doorgaans geen compliment. Het betekent dat de maker de touwtjes niet voldoende in handen had en de controle over zijn vertelling is kwijtgeraakt. Maar Laurie Andersons Heart of a Dog meandert op de prettigst denkbare manier. De film is als een nieuwsgierige hond die in alle vrijheid snuffelt aan wat er op haar pad komt, maar die toch stevig aan de lijn blijkt te zitten als puntje bij paaltje komt.

De openingsscène is op vele manieren een gids voor wat gaat volgen. In voice-over vertelt Anderson over een droom, die wordt weergegeven met een abstracte animatie van grove penseelstreken. In de droom baart Anderson haar hond Lolabelle, maar daartoe moest ze het beest wel eerst in haar eigen buik naaien. Kortom: "Het was een enorme rotzooi, maar het was ook, nou ja, gewoon hoe het moest zijn."

Grove lijnen
Deze eerste scène introduceert de twee belangrijkste personages. De New Yorkse performancekunstenaar Anderson is de warme verteller, begeleid door een rijk arsenaal aan beelden, van zelfgemaakte video's en bijna vergane familiefilmpjes tot tekeningen van eigen hand. Metgezel Lolabelle is de basis van haar breed uitwaaierende verhalen.

De scène zet ook de sfeer neer, die morbiditeit en neerslachtigheid combineert met ontwapenende humor. En hij vat direct de structuur van de rest van de film in zich: zoals in deze animatie grove, onherkenbare lijnen gaandeweg een geheel vormen, zo ontstaat ook uit Andersons meanderende opeenvolging van losse verhalen gaandeweg een groter beeld.

Lou Reed
Die verhalen gaan over alles, groot en klein, lief en leed, met een belangrijke rol voor de dood. Het ziekbed en de dood van Lolabelle vormen de directe aanleiding van de vertellingen. Maar ook de dood van Andersons ouders en enkele goede vrienden komt langs. En hoewel zijn naam tot aan een opdracht in de aftiteling in de film niet wordt genoemd, hangt de dood van Andersons echtgenoot Lou Reed als een deken over de film.

Geen sombere deken, overigens. Daarvoor zijn Andersons verhalen te liefdevol, erudiet en doordrongen van woordspel en wrange humor. De film lijkt een uiting van de grootste les die een zenleraar Anderson ooit leerde: je verdriet voelen zonder verdrietig te zijn.

Heart of a Dog
Regie
Laurie Anderson
Met Lolabelle, Laurie Anderson
Te zien in De Balie, Eye, Filmhallen

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden