PlusPS

Healthy Sisters: 'Eten is nog altijd ons alles'

Rachida (36) en Najima (30) Kharbouch rekenden mede dankzij hun populaire blog Healthy Sisters af met hun overgewicht. Nu lopen ze halve marathons. Met hoofddoek.

Healthy Sisters Najima (l) en Rachida Kharbouch. Rachida: 'We zijn onszelf, zo kun je ook niet door de mand vallen.'Beeld Renate Beense

Het is zes uur 's ochtends als Rachida Kharbouch haar eetdagboek begint met een bakje yoghurt en havermout in haar keuken in Helmond. Niet meer en niet minder, zonder filters of opsmuk.

"Niet in mooie kommetjes hoor," zegt ze er enkele dagen later over, zittend met een kopje thee achter de grijze tafel in diezelfde keuken. Ze lacht en kijkt naar haar zus Najima. "Net alsof mensen met zo'n slaapkop een kommetje helemaal mooi gaan opmaken. Dan blijf ik liever tien minuten langer liggen."

Kijkje in de keuken
De gezonde vijgenkoekjes van hun receptenvlog ­een paar dagen eerder zijn fotogenieker en minder snel in elkaar geflanst, maar bij de Brabantse Healthy Sisters Kharbouch blijft het altijd 'what you see is what you get'.

Het is volgens hen een van de redenen van hun succes. Waar collega-vloggers en Youtubers nog weleens vooropgezette plannen hebben qua kleur en volgorde voor hun Instagramfeeds, posten zij waar ze zin in hebben. "We zijn onszelf, zo kun je ook niet door de mand vallen."

Drie jaar geleden begonnen ze hun blog over gezond ­leven en werden daarmee, naar eigen zeggen, de eerste Marokkaanse health- en lifestylebloggers. Volgers krijgen letterlijk een kijkje in de keuken, maar zien ook dat ze hun gekleurde sportleggings en schoenen aantrekken om te gaan hardlopen, tijdens een weekendje Renesse met familie of naar hun pas geopende kantoorruimte.

De zussen durven het bijna niet toe te geven, maar het gaat goed. Ze hebben meer dan achttienduizend abonnees op Youtube, duizenden volgers op socialemediakanalen in onder meer Amsterdam, Rotterdam en Antwerpen - 'Niet alleen de Fatima's en Mimouns, maar ook heel veel Linda's en Annemiekes'.

Gezonder recept
Dat neemt niet weg dat de zussen blij zijn met berichtjes van medemoslima's die nu ook hardlopen met hoofddoek, zelf een gezonder recept hebben bedacht of matigen met de suiker in de thee. Volgende week, vlak voor de ramadan, brengen ze een boek uit vol tips voor een gezonde leefstijl.

Rachida werd als tiende kind van het gezin geboren in Marokko. Nog net, want na ongeveer anderhalf jaar vertrokken ze naar Nederland voor de hereniging met ­vader, die als gastarbeider in Helmond werkte. Daar werd Najima geboren. Ze leerden koken van hun moeder: 'Een klein vrouwtje van 72, maar man: superpittig in de keuken en de allerbeste kok ever'.

Want, zegt Najima: "Stel je voor dat je schoonmoeder op bezoek komt en je kunt niet eens een cake maken. Dat vond mijn moeder niet kunnen en die kreeg dat weer mee van haar moeder." Eten hoort volgens de zussen bij de cultuur, 'en dat hebben we geweten'.

Duizendgatenpannenkoeken
Thuis had zij altijd een pan op het vuur en overal in huis rook het naar lekker eten. Rachida: "Dat was haar werk, haar taak." Met als specialiteit haar anijsbroodjes en duizendgatenpannenkoeken. "Daar heeft ze een pannetje voor, waar niemand aan mag komen," zegt Najima. "Dat is heilig."

Eten was alles, zegt Rachida. "Nog steeds. Het heeft te maken met gastvrijheid, met vreugde, maar ook wanneer het mindere tijden zijn."

"We hadden het financieel niet breed, maar dat werd ruimschoots gecompenseerd door alle kilo's," zegt Najima, die al vroeg kampte met overgewicht. "Kregen andere kinderen na school een mariakaakje, ik kreeg flinke pannenkoeken." Bij Rachida vlogen de kilo's eraan tijdens haar zwangerschappen.

"Er is een Marokkaans fabeltje dat je zwangere vrouwen alles moet geven wat ze willen. Klinkklare onzin natuurlijk, maar mijn moeder geloofde daarin en ik maakte daar gebruik van."

Stok achter de deur
Het roer ging om bij Rachida na haar laatste zwangerschap, toen ze met haar pasgeboren zoon de trap bijna niet meer op kwam. Najima volgde haar niet veel later. Ze sloten zich aan bij een hardloopgroep en gingen gezonder eten.

Samen vielen ze vijftig kilo af en nu lopen ze halve marathons, maar in het begin van hun zoektocht naar een gezonde levensstijl vonden ze niemand die sprak over de moeilijkheden waar ze tegenaan liepen.

Rachida: "Met overgewicht én een hoofddoek hardlopen in een witte wijk in Helmond, dat waren voor ons twee grote drempels. Je valt op, al zit dat misschien deels tussen je oren." Najima: "Natuurlijk zullen mensen kijken, maar die rijden voorbij en die zie je waarschijnlijk nooit meer."

Om die reden en als stok achter de deur begonnen ze een blog - eerst anoniem. Ze maakten foto's van hun eten en van de hardloopmomenten toonden ze op Facebook enkel hun voeten. "Dat had te maken met onzekerheid. Mocht het mislukken, dan wist niemand wie we waren," zegt Rachida. "We wilden ook niet dat mensen onze hoofddoeken ­zagen en dachten: daar heb je de moslimasisters. Het ging om gezondheid, voeding en sport, voor iedereen."

Later, na wikken en wegen, kwam ook de hoofddoek in beeld. En die zouden ze nu graag ook van anderen zien. "We deden mee aan een loop in Antwerpen en van de 40.000 mensen waren wij de enigen met een hoofddoek. Laatst zagen we bij een halve marathon in Utrecht voor het eerst hidjabs," zegt Rachida. "Er valt nog veel te winnen."

Fitnessen op zijn zeventigste
Hun geloof is een wezenlijk onderdeel van hun leven, toch speelt het geen prominente rol op hun YouTubekanaal. Daar is heel bewust voor gekozen, zeggen ze. Rachida: "Wij vinden het heel belangrijk voor onszelf, maar we willen het niemand opdringen."

Wel worden de ramadan en het Suikerfeest met tips en gezondere recepten uitvoerig besproken in hun boek. "Omdat het eten dan voor veel mensen een heel grote valkuil is," zegt Najima.

"Kijk tijdens de ramadan maar eens in de supermarktschappen. Al het meel is op, omdat mensen massaal aan de loempia's en honingkoekjes gaan. Dat hebben wij ook gedaan, maar dat kan voor een mens nooit goed zijn. Dus als je meedoet - en dat geldt trouwens voor alle feestdagen - doe dat dan zo gezond mogelijk." Rachida: "En als je niet meedoet, kun je er wat van leren."

Wat voeding en beweging betreft, is hun omgeving in elk geval om. Na een zware hartaanval luistert hun diabetische vader tegenwoordig naar wat zijn dochters adviseren en is hij op zijn zeventigste begonnen met fitnessen. De mierzoete Marokkaanse thee is vervangen voor een variant zonder suiker, ook de andere zussen lopen nu hard en hun moeder wandelt sinds een tijdje fanatiek.

Snoepwinkeltje
Najima: "Dat is wel komisch. Dan vertrekt ze, met andere vrouwen in de buurt, met een vol waterflesje en als ze ­terugkomt, is dat nog steeds vol. Maar het staat wel stoer."

Met het Ramadanjournaal op de NPO, dat binnenkort weer begint, kunnen ze ook presenteren van hun wensenlijstje strepen. Concrete plannen voor daarna zijn er nog niet.

Een oude droom ging al in vervulling: samen iets beginnen. Najima: "Vroeger mochten we één keer per week naar het sigarettenwinkeltje om snoepjes te kopen van de twee kwartjes die onze vader kreeg als hij had overgewerkt. Toen al wilden we later ons eigen snoepwinkeltje. Het werd iets anders moois en zo valt het allemaal op zijn plek: we kunnen dit doen, door al die snoepjes van toen."

Healthy Sisters, tips en inspiratie voor happy healthy living, Xander Uitgevers. Vanaf 24 mei in de winkel, €19,99.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden