Column

Hé ­Europees Hof, waar bemoei je je mee!

Theodor Holman (1953) is columnist, schrijver, televisie- en radiomaker. Elke dag, uitgezonderd zondag, lees je hier zijn column.

Theodor Holman Beeld Wolff
Theodor HolmanBeeld Wolff

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff wil het niet. Hij vindt dat levenslang ­gestraften levenslang in de gevangenis moeten zitten. Maar het Europese Hof voor de Rechten van de Mens floot hem terug. Dijkhoff moet iets doen aan die langgestraften zodat levenslang niet meer levenslang is.

De reden dat men - dat Europese Hof dus - levenslang gestraften niet meer levenslang wil geven, is dat levenslang onmenselijk zou zijn. Je moet, zo zegt men, ook als je levenslang hebt gekregen, als gevangene nog een perspectief op vrijheid behouden.

Maar levenslang hebben we uitgedacht omdat we de doodstraf onmenselijk vonden.

Wat dat Europese Hof vindt, is dat er geen misdaad valt te bedenken waardoor iemand zijn recht op vrijheid voor altijd verliest.
Ik begrijp dat niet. Ik vind bijvoorbeeld dat een kinderverkrachter die zijn slachtoffertjes heeft vermoord zelfs zijn recht op leven heeft verspeeld. Dat we zo iemand in ­leven laten - en meer niet - is al een groot teken van onze menselijkheid.

Of we in dat ­geval menselijk moeten zijn, vraag ik me af en toe sterk af.
Ik heb op deze plek al eens over de levenslang gestraften geschreven, en ik weet dat staatssecretaris Dijkhoff en ik hier hetzelfde over denken. Maar hij moet zich schikken naar dat Europese Hof voor de Rechten van de Mens.

Anders gezegd: onze politici worden gepasseerd door dat Europese Hof. Ik ben te weinig juridisch geschoold om te weten of dat daadwerkelijk zo is, maar die indruk wordt in elk geval gewekt: wanneer het gaat over de zwaarste straf waar de uitvoerende macht verantwoordelijk voor is - onze overheid dus - moeten we buigen voor een gerechtshof in Europa.
Nu zeggen sommige rechtsgeleerden: in Nederland vindt de Raad van de Rechters ook dat levenslang niet levenslang moet zijn; dus eigenlijk zegt dat Europese Hof hetzelfde als Nederlandse rechters.

Dat kan wel zijn, maar die Nederlandse rechters hebben zich aan de Nederlandse wet te houden en mogen niet op ­eigen houtje wetten maken of veranderen. Ze moeten zich houden aan de wetten die regering en parlement in elkaar hebben geknutseld.

Als, zoals tegenwoordig, de democratie onder druk staat - we zijn ernstig verdeeld - kan je er donder op zeggen dat opvattingen over straf ook onder druk staan.

Wanneer 'Europa' dan oordeelt dat onze straffen onmenselijk zijn, denk ik toch: hé ­Europees Hof, waar bemoei je je mee! Levenslang is levenslang!

t.holman@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden