Hbo bereikt strenge moslim niet

'Jongeren die vatbaar zijn voor radicale ideeën, voelen zich waarschijnlijk helemaal niet aangetrokken tot opleidingen waarbij de Islam een rol speelt'. Archieffoto ANP Beeld
'Jongeren die vatbaar zijn voor radicale ideeën, voelen zich waarschijnlijk helemaal niet aangetrokken tot opleidingen waarbij de Islam een rol speelt'. Archieffoto ANP

AMSTERDAM - Orthodoxe moslimstudenten vinden hbo-opleidingen waarin de islam een rol speelt, zoals die tot imam of islamitisch geestelijk verzorger, te vrijzinnig. In het verleden zijn daarom veel studenten gestopt.

Dat schrijft de gemeente in een notitie over radicalisering in het hoger onderwijs. Ze baseert zich op informatie van docenten van InHolland, dat de opleidingen aanbiedt.

Jongeren die vatbaar zijn voor radicale ideeën, voelen zich daardoor waarschijnlijk helemaal niet aangetrokken tot dergelijke opleidingen, denken deze docenten. Het is onduidelijk of de opleidingen nog steeds te maken hebben met een hoge uitval van orthodoxe leerlingen.
Bestuursvoorzitter Geert Dales van InHolland ontkent de problemen overigens: ''Die uitval herken ik helemaal niet.'' Wel is er een voorval geweest waarin een docent op een omroep uitspraken deed die volgens Dales niet paste bij de opleiding. De docent werd ontslagen, maar na 'uitgebreide discussie' werd het dienstverband voortgezet.

De gemeente blijft echter bij haar bevindingen. ''We hebben na de moord op Theo van Gogh een omvangrijk netwerk opgebouwd. Daar zijn dit soort signalen vandaan gekomen. We hebben contacten op alle niveaus.'' De gemeente wil het antiradicaliseringsbeleid uitbreiden naar het hoger onderwijs. De bedoeling is onder andere docenten te trainen zodat ze radicalisering kunnen herkennen. Ook zijn twaalf studenten van universiteiten en hogescholen getraind om radicalisering tegen te gaan.

Volgens Dales is de gemeente niet de eerste die aandacht vraagt voor radicalisering in het hoger onderwijs. Onder andere diverse ministeries en de HBO-raad hebben dat gedaan. Maar:''We gaan niet actief op zoek naar mensen die radicaliseren, maar reageren op signalen van binnen en buiten.'' Een baard of djellaba is voor hem zeker geen reden om alarm te slaan.

INHolland heeft het COT, ofwel het Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement, ingeschakeld om uiteenlopende risico's in kaart te brengen. Radicalisering is daar één van. ''We willen niet in verband gebracht worden met fout fundamentalisme.''

Een aantal keren per jaar heeft INHolland contact met de AIVD of de politie over studenten die op één of andere manier de aandacht hebben getrokken. (ADDIE SCHULTE)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden