Plus

Hazes' leven is nu ook een stripverhaal

André Hazes in stripvorm, die hadden we nog niet. Jan-Willem de Vries en Ben Westervoorde komen met een stripbiografie van de volkszanger in drie delen: Bloed, Zweet en Tranen.

De Vries: 'We doen een serieuze poging hem beter te begrijpen' Beeld ANP
De Vries: 'We doen een serieuze poging hem beter te begrijpen'Beeld ANP

Het verhaal in het nu gepubliceerde deel Bloed loopt tot 1976, het jaar waarin André Hazes zijn debuutsingle Eenzame kerst opnam. Zweet en Tranen volgen later.

'Gewone' boeken zijn er al genoeg geschreven over Hazes - in de lijst van geraadpleegde bronnen achterin Bloed worden er zes genoemd - wat heeft een biografie in stripvorm daar aan toe te voegen?

Sfeer en emotie
"Beeld," zegt Jan-Willem de Vries, een van de makers van de strip. "En met dat beeld komt extra sfeer en emotie. Je kunt in een boek lezen dat Hazes in een bepaalde situatie verdrietig was. Als je hem op een tekening in tranen ziet, komt dat toch harder aan. Bovendien is in de boeken die over hem zijn geschreven de informatie nogal versnipperd. Wij willen een compleet beeld van hem geven. We doen een serieuze poging hem beter te begrijpen."

Fragment uit de stripbiografie Beeld -
Fragment uit de stripbiografieBeeld -

Scenarist De Vries, die het script voor deel twee inmiddels ook af heeft, maakt de stripbiografie samen met tekenaar Ben Westervoorde, voor wie dit zijn eerste lange strip is.

"Ik heb hiervoor alleen strips van hooguit vier pagina's gemaakt. Twee jaar heb ik aan Bloed gewerkt. Maar dat was naast mijn werk als illustrator. Soms moest ik wel echt omschakelen. Om in de stemming te komen, zette ik dan muziek van Hazes op. Met Zij gelooft in mij zit je er snel in."

In de verantwoording waarmee Bloed besluit, lezen we dat Westervoorde al schetsend dé manier om Hazes te tekenen vond in de vorm van diens neus (het is een klassiek stripneusje geworden). Ook melden de makers daar dat ze zich op de laatste pagina van het verhaal, waarop Hazes wordt gefotografeerd voor de hoes van zijn eerste single, enige dichterlijke vrijheid veroorloofden: 'Wat hij zei of dacht tijdens die fotosessie weten we niet echt.'

Maar voor de rest is alles waarheidsgetrouw in Bloed? "Het moest zo veel mogelijk kloppen, ja," zegt De Vries.

"Ik hecht daar erg aan. Ik heb bij wijze van spreken liever een iets saaier verhaal dan dat de waarheid geweld wordt aangedaan. Ik vond dat de makers van de musical en de speelfilm over Hazes zich wel erg veel vrijheden veroorloofden. Ik snapte ook niet goed waarom ze dat deden. Het leven van Hazes was zoals het was toch al boeiend genoeg?"

Details kloppen
Ook tekenaar Westervoorde bleef wat betreft de locaties zo dicht mogelijk bij de realiteit. "Jan-Willem is daar heel streng op en ik vind het zelf ook leuk als de details kloppen. Maar sommige kroegen waar Hazes vroeger heeft gewerkt bestaan niet meer of zijn grondig gerenoveerd. Waar in zijn tijd precies de bar stond, mag ik dan zelf bedenken."

Behalve in ABN verschijnt Bloed ook in het plat Amsterdams. Net als eerder bij de strips van Haagse Harry, met teksten in fonetisch plat Haags, is bij deze Amsterdamse stripbiejoowgruffie het devies: hardop lezen.

Hazes - Bloed, uitgeverij Silvester, €19,95

Fragment uit Bloed, het nu verschenen eerste deel uit de driedelige stripbiografie van André Hazes Beeld -
Fragment uit Bloed, het nu verschenen eerste deel uit de driedelige stripbiografie van André HazesBeeld -
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden