'Havo- en vwo-leerlingen onderschatten schade drank en drugs'

Onderzoek van de GGD Amsterdam wijst uit dat havo- en vwo-leerlingen te makkelijk denken over het gebruik van genotmiddelen. Veel leerlingen van 16 tot 18 jaar geven aan het gebruik van genotmiddelen niet zo schadelijk te vinden.

Een kwart van de ondervraagde leerlingen rookte afgelopen maand cannabisBeeld anp

De GGD deed onderzoek onder 1076 leerlingen van het 5e en 6e leerjaar van Amsterdamse havo- en vwo-scholen. "Binnen de groep gebruikers van alcohol en cannabis wordt te makkelijk over de risico's gedacht," zegt Wilco Schilthuis van GGD Amsterdam. "Elk weekend vijf of meer glazen alcohol drinken vindt 20% van de leerlingen maar een beetje schadelijk. En bij elke dag blowen zegt ook maar 11% 'dat vind ik een beetje schadelijk'."

De GGD zag de afgelopen jaren het gebruik van genotmiddelen van jongeren onder de 16 jaar dalen, maar in de leeftijd van 16 tot 18 jaar werd geen onderzoek gedaan. "Tien jaar geleden dronk de helft van 13-jarigen regelmatig, dat is nu voorbij. Nu moeten we verder kijken en daarom brengen we 5e en 6e klassers in beeld."

Alcohol
Zes op de tien leerlingen gaf aan in de vier weken voorafgaand aan het onderzoek alcohol te hebben gedronken. Er was geen verschil in alcoholgebruik tussen jongens en meisjes.

Een kwart van de leerlingen had in de vier weken voorafgaand aan het onderzoek cannabis gebruikt, en 4% gebruikte xtc. Dat zou in de zomermaanden weleens hoger kunnen liggen, meent de GGD, omdat dan veel festivals worden bezocht. Leerlingen die xtc gebruiken geven vaak aan dat in combinatie met alcohol en cannabis te doen (96%). Meer dan de helft van de leerlingen laat de pillen niet testen.

Bij alle genotmiddelen blijkt dat leerlingen met een Nederlandse of westerse herkomst ze vaker gebruiken dan leerlingen van niet-westerse herkomst.

Handhaving
GGD Amsterdam kan geen uitspraken doen over een toe- of afname van middelengebruik bij de onderzochte groep, omdat het de eerste keer is dat ze onderzoek doen naar leerlingen uit deze leeftijdscategorie. Wel meent de gezondheidsorganisatie dat de cijfers laten zien dat 'het gebruik van deze middelen een forse impact kan hebben op een gezonde ontwikkeling van een aanzienlijk deel van de Amsterdamse jongeren'.

"In de periode van 13 naar 16 jaar zien we een duidelijke toename in alcoholgebruik en wordt ook xtc vaker gebruikt. Het uitgaansgedrag wordt sterker en kinderen gaan steeds meer hun eigen weg, dat hoort bij de leeftijd. Grote groepen leerlingen gaan regelmatig en stevig drinken. Wij vinden dat we daar wat aan moeten doen."

De GGD pleit ervoor dat scholen en sportclubs duidelijk moeten zijn in wat wel en niet kan en de regels moeten handhaven. Een strenge handhaving van de leeftijdsgrens bij verkoop van alcohol en cannabis is minstens zo belangrijk. "Ook de rol van de ouders is heel belangrijk, die hebben veel invloed op het puberend kind, ook al denken ze van niet."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden