Havenwind goed voor energie 4000 huishoudens

Amsterdamse wind laat straks de lampen branden bij vierduizend Amsterdammers thuis. Een eigen windpark in de stad wil maar niet lukken, daarom koopt energiecoöperatie Amsterdam Energie 20 procent van de stroom die negen windmolens in de haven opwekken.

Een windmolen in het Westelijk Havengbied van Amsterdam met reclame voor de haven. Beeld anp
Een windmolen in het Westelijk Havengbied van Amsterdam met reclame voor de haven.Beeld anp

Onder de naam Havenwind is 10 miljoen kilowattuur beschikbaar. Zolang de voorraad strekt, aldus Amsterdam Energie. De energieleverancier heeft daarover een overeenkomst gesloten met het havenbedrijf en energiebedrijf Eneco, samen eigenaar van de windturbines.

De groene stroom komt van het windpark Ruigoord, ter hoogte van de kunstenaarskolonie in de Afrikahaven, langs de Westpoortweg naar IJmuiden.

Amsterdam Energie probeert al jaren eigen windturbines te bouwen, maar op tien windmolenplannen na zijn alle Amsterdamse windmolenplannen stukgelopen op de strenge regels van de provincie Noord-Holland. Nu gaat het dus om windmolens die toch al draaien.

Biomassastroom
Het liefst wil Amsterdam Energie natuurlijk extra duurzame energieopwekking tot stand brengen. Daar is de energiecoöperatie ook voor opgericht - ter plekke opgewekte energie, van bekende herkomst, zonder transportverliezen en onafhankelijk van buitenlandse regimes.

Nu verkoopt Amsterdam Energie ook al windenergie uit de kop van Noord-Holland. Van het Afval Energie Bedrijf komt 'biomassastroom', uit Amsterdams groenafval. Verder maakt Amsterdam Energie het mogelijk dat Amsterdammers investeren in eigen zonnepanelen op daken in de stad, bijvoorbeeld omdat dat op hun eigen dak niet kan.

Op die manier hebben Amsterdammers op The Student Hotel aan de Wibautstraat en op metrostation Reigersbos eigen zonnepanelen gelegd, met de korting op de energiebelasting die de zogeheten 'postcoderoos' biedt. Daar komt nog een groot dak in Westpoort bij.

Pieken afvlakken
De windmolens bij Ruigoord werden vorig jaar voor de helft eigendom van de Amsterdamse haven. Het havenbedrijf wil het vestigingsklimaat verbeteren door zijn bedrijven goedkoop schone energie aan te bieden.

Verder moet de haven in de toekomst gaan fungeren als batterij van de stad. Duurzame energie komt per definitie met pieken en dalen. Als het hard waait is het aanbod van groene stroom groter dan de vraag.

Grootverbruikers in de haven kunnen Eneco helpen die pieken af te vlakken. Ze kunnen bijvoorbeeld de temperatuur van hun vrieshuis een paar graden lager zetten. Dat zien ze terug op de rekening in een algere stroomprijs.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden