Havenbedrijven gebruikten mogelijk asbesthoudend grit

Het straalgrit van Eurogrit, dat vervuild is met kankerverwekkend asbest, is ook gebruikt bij verschillende grote havenbedrijven in Amsterdam.

Het Parool
null Beeld anp
Beeld anp

Dat blijkt uit de lijst die door staatssecretaris Tamara van Ark (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) is vrijgegeven. In Nederland zijn in totaal 594 bedrijven die hebben gewerkt met de staalgrit die mogelijk asbest bevat.

Landelijk gezien zijn Rijkswaterstaat, Shell, Akzo, DSM en Tata Steel opvallende bedrijven die gebruik maakten van staalgrit.

In Amsterdam worden onder andere Afval Energie Bedrijf (waar eerder al asbest werd aangetroffen), Albemarle, Braspenning Indoor, Eurotank, Nustar Terminals, Orgaworld, PBC en Zenith Energy genoemd. Ook op de lijst staan reptielenwinkel Animal Attraction in Nieuw-West en de voormalige garage van Citroën op het Stadionplein.

Het is onduidelijk op welke schaal de Amsterdamse bedrijven het grit hebben gebruikt. Tot nu toe werd er vanuit gegaan dat vooral schilders, aannemers en scheepsbouwers het grit gebruikt hebben, maar het probleem is mogelijk groter. Straalgrit is een middel om harde ondergronden te reinigen.

FNV

Vakbond FNV vroeg de lijst op. "Hoe is het mogelijk dat in een ontwikkeld land een stof, waar iedereen in ons land terecht doodsbenauwd voor is, verkruimeld over het hele land als pepernoten is uitgestrooid?,'' zegt beleidsadviseur Wim van Veelen van de FNV. "Laten we hopen dat het lage blootstellingen zijn.''

Van Veelen denkt dat ongeveer 2500 mensen met het spul hebben gewerkt.

Onduidelijk is hoe het asbest in het grit is beland en wat dit voor de mensen betekent die ermee hebben gewerkt. Volgens het door de Inspectie SZW ingeschakelde instituut TNO zijn de gezondheidsrisico's klein. Er loopt nog aanvullend onderzoek.

Afval Energie Bedrijf Amsterdam Beeld Floris Lok
Afval Energie Bedrijf AmsterdamBeeld Floris Lok
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden