Havenbedrijf publiceert ambities: 'Uitstoot halveren'

Het Amsterdamse havenbedrijf heeft zijn doelstellingen voor 2030 opgesteld. Daarin staat onder meer dat vanaf dat jaar de uitstoot van cruiseschepen 50 procent minder moet zijn dan nu.

Het Parool
De Amsterdamse haven. Beeld ANP
De Amsterdamse haven.Beeld ANP

In de visie, die woensdag werd gepubliceerd, beschrijft het havenbedrijf hoe het zijn duurzaamheidsdoelstellingen concreet wil behalen.

Zo moeten volgens de visie vanaf 2030 alle schepen die in de haven af- en aanmeren op zijn minst zo milieuvriendelijk zijn als de meest milieuvriendelijke schepen van dit moment.

Verbannen
Naast de halvering van uitlaatgassen van cruiseschepen, zoals zwavel en stikstof, heeft het havenbedrijf zich ook toegelegd op de vermindering van geluidsoverlast. Ook zegt het bedrijf ernaar te streven dat vanaf 2018 vervuilende dieselgeneratoren nagenoeg uit de publieke wateren van Amsterdam moeten zijn verbannen.

De directeur van het havenbedrijf kondigde eerder al aan dat de haven vanaf 2030 volledig steenkoolvrij moet zijn. Dat ging niet zonder slag of stoot en bedrijven spraken daarover direct hun zorgen uit.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden