Havenbedrijf kritisch over festivals Ruigoord

De ontspannen sfeer in de kunstenaarskolonie Ruigoord verdraagt zich slecht met de toenemende regeldruk voor evenementen. Bezoekers van populaire festivals als Landjuweel moeten voortaan toch echt worden gefouilleerd.

Patrick Meershoek
Het Havenbedrijf is kritisch op de naleving van regels tijdens Landjuweel Beeld Eva Plevier
Het Havenbedrijf is kritisch op de naleving van regels tijdens LandjuweelBeeld Eva Plevier

Dat schrijft het Havenbedrijf in een kritische evaluatie van de evenementen die de afgelopen zomer op Ruigoord werden gehouden. De politie noemt de toegangscontrole zwaar onvoldoende. Ook worden bezoekers onvoldoende geïnformeerd over het drugsbeleid, zoals dat in de evenementenvergunning is afgesproken.

In de evaluatie worden ook harde noten gekraakt over de horeca. Bij een controle van vijftien standhouders op het festival Vurige Tongen bleek geen van de verkopers te werken met de verplichte temperatuurlijst. Een bak beslag bleek vijf uur buiten de koeling te staan, terwijl de regels zeggen dat dit maximaal twee uur mag zijn.

Zorgen over opslagtanks
De grootste problemen worden gesignaleerd op het kampeerterrein tijdens festivals. Vurige Tongen trok 350 campinggasten die met z'n allen slechts één douche tot hun beschikking hadden. Het gasafvoerkanaal bleek kapot, waardoor het gas in de douchecabine kwam. De GGD heeft de douche buiten gebruik laten nemen, ook omdat het verplicht legionellabeheersplan ontbrak.

Het Havenbedrijf maakt zich met name zorgen over de aanwezigheid van de opslagtanks van de Vopak in de directe omgeving. Het bedrijf kent zeer strenge veiligheidsvoorschriften. Een daarvan is dat zich geen grote aantallen personen ophouden in de nabijheid, en zeker geen kwetsbare personen zoals kinderen.

Het Havenbedrijf onderstreept dat de sfeer goed is op de festivals, maar dat er absoluut zaken moeten veranderen. Ruigoord is gevestigd op de kop van de Afrikahaven; het Havenbedrijf is verantwoordelijk voor de ontwikkeling en het beheer van het Amsterdamse haventerrein.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden