Haven wordt niet groter

AMSTERDAM - De aangekondigde discussie over uitbreiding van de Amsterdamse haven lijkt van de baan te zijn nog voordat deze is begonnen.Wethouder Lodewijk Asscher opende eind 2006 het debat. ''We moeten kijken hoe de haven verder kan groeien,'' zei hij over het dreigende ruimtegebrek van de haven. ''Die discussie zal komend jaar beginnen.'' Daarna werd het stil en Asscher zou nu weinig meer voelen voor uitbreiding. In zijn Havenvisie, die betrekking heeft op de periode tot 2020, komt het onderwerp volgens ingewijden niet of nauwelijks aan bod.

Oppositiepartij VVD vreest voor de toekomst van de haven en de werkgelegenheid. ''Op deze manier wordt Amsterdam een stad waar je fijn kunt wonen, maar niet kunt werken,'' zegt raadslid Huub Verweij.

Dat de Havenvisie nog niet is verschenen, hangt samen met strubbelingen tussen Asscher en het Gemeentelijk Havenbedrijf. Volgens een woordvoerder van de haven gaat het alleen 'om puntjes op de i' en is er overeenstemming over de inhoud: ''De haven hoeft tot 2020 niet groter te worden en de beschikbare bedrijfsterreinen zullen intensiever worden gebruikt.''

Ook Asscher zegt dat het alleen nog gaat over de juiste formuleringen. Maar ingewijden stellen dat de wethouder diverse door het Havenbedrijf geschreven concepten van de Havenvisie heeft afgekeurd. De haven heeft jaren moeten vechten voor klandizie, en moet nu kritischer worden. Bedrijven die zich er willen vestigen, moeten duurzaam opereren. ''Dat vergt een omslag in het denken van de haven en dat kost tijd,'' aldus een bron rond het college. De verwachting is dat de Havenvisie over enkele weken alsnog zal verschijnen.

Eerder werd vermoed dat het stuk uitbleef vanwege een meningsverschil tussen Asscher en GroenLinks, dat tegen uitbreiding is. Maar dat blijkt dus niet het geval te zijn.

Vorig jaar mei pleitte een hoge ambtenaar van het Havenbedrijf er nog voor de Houtrakpolder bij de haven te trekken. Dat zou betekenen dat de haven verder opschuift richting Spaarnwoude. Asscher betwijfelt de noodzaak. Áls die er al is, speelt het pas na 2020 en moet het in een package deal, waarbij een deel van de haven verhuist en plaatsmaakt voor woningbouw. Het meest voor de hand liggend is dan dat Cargill uit West vertrekt.

Op instigatie van wethouder Maarten van Poelgeest van Groenlinks is in het coalitieakkoord een onderzoek aangekondigd naar deze kostbare optie. VVD'er Verweij is bang dat de ambities van de haven moeten wijken voor de woningbouwplannen van Van Poelgeest. Zijn ambtenaren gaven deze week een presentatie aan de VVD-fractie. ''Ze toonden een schets van mogelijke locaties voor woningbouw. Daarin moest een deel van het havengebied plaatsmaken voor huizen.''

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden