Haven wil cruiseschepen aan de stekker leggen

De haven onderzoekt de mogelijkheid cruiseschepen bij de Passenger Terminal aan de stekker te leggen. Zogeheten walstroom kan de luchtverontreiniging en CO2-uitstoot van de gigaschepen ver terugdringen.

Bart van Zoelen
GroenLinks vindt dat Amsterdam voorop moet lopen met de bouw van duurzame faciliteiten Beeld anp
GroenLinks vindt dat Amsterdam voorop moet lopen met de bouw van duurzame faciliteitenBeeld anp

Aan de kade wekken cruiseschepen de immense hoeveelheden stroom die ze nodig hebben voor hun duizenden passagiers nu op met hulpmotoren. Dat zorgt voor uitstoot van veel fijnstof, terwijl de luchtkwaliteit een stukje verderop, bij de Valkenburgerstraat, al achterblijft bij de normen.

In 2008 en 2010 heeft de Amsterdamse haven al eens onderzoek gedaan naar de mogelijkheden de stroom uit generatoren te vervangen door walstroom. Toen waren de kosten te hoog. Ook wilden rederijen hun schepen er nog niet op aanpassen.

Geschikt voor walstroom
Inmiddels zijn steeds meer schepen geschikt voor walstroom. Komend halfjaar kijkt de haven daarom opnieuw naar de mogelijkheden, als onderdeel van een Europees actieplan om de zeecruisevaart te vergroenen.

Of het ook komt tot de investering in een walstroominstallatie - die had in 2008 een prijskaartje van vijf miljoen euro - is nog zeer de vraag.

Volgens het havenbedrijf lijken de rederijen de voorkeur te geven aan een overstap op de brandstof LNG, wat al een stuk schoner is vergeleken met de stookolie die ze nu gebruiken.

Overigens lijkt de bijdrage van schepen aan de luchtvervuiling mee te vallen. Dat antwoordt het stadsbestuur althans op een salvo kritische vragen van GroenLinksraadsleden Jasper Groen en Zeeger Ernsting.

Niet veel slechter
Op de Javakade tegenover de terminal is de luchtkwaliteit gemiddeld niet veel slechter dan op andere meetpunten. Een verklaring kan zijn dat de cruiseschepen hun uitstoot op grote hoogte en warm loslaten, waardoor de viezigheid verdunt door de wind.

GroenLinks wil niet wachten op Europese regels en vindt dat Amsterdam voorop moet lopen met de bouw van duurzame faciliteiten, zoals die voor walstroom en LNG.

Cruiseschepen die daar niet mee uit de voeten kunnen, wil de partij desnoods uit Amsterdam weren. Ook vindt GroenLinks dat een nieuwe terminal buiten het centrum de huidige PTA moet vervangen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden