'Haven nog niet op eigen benen'

De plannen van de gemeente om de Amsterdamse haven te verzelfstandigen, lopen zware averij op. De wenselijkheid is onvoldoende onderbouwd en de gemeenteraad heeft te weinig informatie om in te stemmen.

HUGO LOGTENBERG en BAS SOETENHORST
Luchtfoto van de Amsterdamse haven. © ANP Beeld
Luchtfoto van de Amsterdamse haven. © ANP

Dit schrijft onderzoeksbureau Policy Research, dat in opdracht van de raad de plannen van PvdA-wethouder Freek Ossel heeft bestudeerd. Policy Research stelt dat de risico's van de operatie onduidelijk zijn en dat de vraag is of de haven wel financieel kan overleven. Ook 'blijft vaag' of verzelfstandiging wel bijdraagt aan de commerciële ambities van de haven.

Raadsleden zijn onder de indruk van de conclusies en trekken een parallel met de besluitvorming rond de Noord/Zuidlijn. Daarover is in een raadsenquête ook geconcludeerd dat de raad onvoldoende informatie had en geen zicht had op de risico's. ''Ossel heeft zijn werk niet goed gedaan. Dat moet hij overdoen,'' zegt D66-raadslid Sebastiaan Capel. Ook andere raadsfracties voorzien uitstel van maanden.

Eerder hoopte Ossel nog voor de zomer groen licht van de raad te krijgen. ''Ik dacht dat er voldoende op tafel lag voor een principe?besluit,'' zegt hij in reactie op het rapport. ''Ik ga nu alle vragen beantwoorden en verwacht dat we voor eind dit jaar een besluit kunnen nemen.''

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden