Haven krijgt grootste zonnedaken van de stad

Havenbedrijf CWT Commodities legt in het nieuwe jaar ruim veertigduizend zonnepanelen op zijn loodsen. Samen worden het de grootste zonnedaken van de Amsterdamse haven en daarmee ook van de stad.

Op de cacaoloodsen van CWT Commodities komen zonnepanelen. 'Niet alleen omdat we het prettig vinden voor onze kinderen en kleinkinderen' Beeld .
Op de cacaoloodsen van CWT Commodities komen zonnepanelen. 'Niet alleen omdat we het prettig vinden voor onze kinderen en kleinkinderen'Beeld .

Het gaat om 41.114 zonnepanelen op 10 daken van loodsen waar CWT koffie en cacao opslaat en overslaat. Samen zijn de zonnepanelen goed voor 11 miljoen kilowattuur per jaar, genoeg voor 3100 huishoudens.

Directeur Dick de Bruin van CWT verwacht dat de zonnepanelen er voor de zomer allemaal liggen. Het had nog wel wat voeten in de aarde om zo veel energieopwek rendabel te krijgen. Zelf verbruikt CWT in de uitgestrekte loodsen relatief weinig stroom, eigenlijk alleen voor reiniging, vorkheftrucks en verlichting. "Allemaal led."

Gunstige investering
Toch denkt hij dat het een gunstige investering is. "Niet alleen omdat we het prettig vinden voor onze kinderen en kleinkinderen." Ook voor de klanten van CWT, grote voedingsconcerns als Nestlé, is het een pre als de ecologische voetafdruk van eerdere schakels in hun voorraadketen nul is of zelfs negatieve impact kan compenseren verderop in de keten. "Die kunnen zij weer gebruiken."

De zonnepanelen zijn ook nog eens extra isolerend. "De loodsen blijven zo koeler. En het dak gaat langer mee."

Met leverancier KiesZon onderzoekt CWT nog de mogelijkheden om de groene stroom in de directe omgeving van de opslagloodsen te gebruiken, bij de naburige cacaofabriek van Dutch Cocoa om te beginnen. "Daar produceren ze 24 uur per dag, zeven dagen in de week. Dus dat zou een heel gelijkmatige afnemer zijn."

Op dezelfde manier hoopt CWT de elektriciteit ook door te leveren aan buren als Starbucks en Cargill. "Dat zou het mooiste zijn, als de stroom die de haven opwekt in de haven zelf wordt verbruikt." Als een overschot via het elektriciteitsnet wordt doorgeleverd aan een energiebedrijf is de opbrengst stukken minder.

Grootste van de stad
De CWT-zonnedaken zijn de grootste van de haven en ook van de stad. Verderop in de Amerikahaven komen 10.000 zonnepanelen op een distributiecentrum. Nissan krijgt het grootste collectieve zonnedak van de stad, met 9000 zonnepanelen waar Amsterdammers zonder geschikt dak in hebben kunnen investeren.

Daarmee is de haven goed op weg om zijn doelstelling op het gebied van zonne-energie te halen. In 2020 wil de haven op 100.000 vierkante meter zonnepanelen komen.

10

Op 10 daken van de CWT-loodsen komen in totaal 41.114 zonnepanelen te liggen

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden