Haven en Eneco werken samen voor slimmere toepassing windenergie

Energiebedrijf Eneco verkoopt zijn windpark in de Amsterdamse haven - met negen windmolens die stroom kunnen opwekken voor 15.000 huishoudens - voor de helft aan het Havenbedrijf.

'Te veel opgewekte duurzame energie in de stad kan tijdelijk worden opgeslagen in de buffers van de haven'Beeld anp

De stroom willen ze bestemmen voor havenbedrijven en Amsterdammers. In plaats van die windstroom anoniem het stroomnet op te sturen wil Eneco die gaan koppelen aan bedrijven en huishoudens in Amsterdam.

Daar is behoefte aan, vermoedt het energiebedrijf. "Dat ze weten waar de stroom vandaan komt. We zien dat ook aan een product dat wij al hebben, voor klanten die in Nederland opgewekte windenergie willen."

Daar komt bij dat afname door grootverbruikers in de haven voordelig lijkt. Eneco en de haven gaan ervan uit dat bijvoorbeeld gekoelde pakhuizen hun stroomverbruik kunnen laten meeademen met de wind. Omdat het niet altijd even hard waait en de zon niet altijd schijnt, gaat de opmars van duurzame energie gepaard met pieken en dalen in het aanbod.

Grootverbruikers
Als het hard waait, is het aanbod van groene stroom veel groter dan de vraag. De grootverbruikers in de haven kunnen Eneco helpen die pieken af te vlakken. Ze kunnen bijvoorbeeld de temperatuur in het vrieshuis een paar graden lager zetten. Dat zien ze terug op de rekening in een lagere stroomprijs.

De haven en Eneco denken daarvoor een softwareplatform te ontwikkelen dat vraag en aanbod van duurzame energie op elkaar afstemt. Met voor de stad het voordeel dat de overgang naar duurzame energie sneller kan.

"Te veel opgewekte duurzame energie in de stad kan tijdelijk worden opgeslagen in de buffers van de haven, als het ware een batterij. Hierdoor wordt de noodzaak voor accu's in elk huishouden minder."

Beter vestigingsklimaat
Voor het Havenbedrijf is de achterliggende gedachte dat het vestigingsklimaat beter wordt door goedkopere energie voor de bedrijven. De samenwerking betekent vooralsnog niet dat de haven ook met Eneco nieuwe windparken gaat ontwikkelen.

De tien nieuwe windmolens die in het havengebied mogen komen zijn van een andere investeerder. Maar de haven zou de overige windparken ook graag aansluiten op het open platform, zodat één marktplaats ontstaat voor duurzame energie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden