Update

Hattrick brengt Romney over belangrijke drempel

De Amerikaanse presidentskandidaat Mitt Romney heeft gisteren de Republikeinse voorverkiezingen gewonnen in de staten Maryland en Wisconsin en in de hoofdstad Washington. Daarmee zet hij opnieuw een grote stap in de richting van zijn kandidatuur.

Romney (rechts) gisteren op campagne in de staat Wisconsin, vergezeld door partijgenoot Paul Ryan, voorzitter van de begrotingscommissie in het Huis van Afgevaardigden. Beeld ap
Romney (rechts) gisteren op campagne in de staat Wisconsin, vergezeld door partijgenoot Paul Ryan, voorzitter van de begrotingscommissie in het Huis van Afgevaardigden.Beeld ap

In het Republikeinse kamp neemt de druk toe op Romneys voornaamste tegenstrever, Rick Santorum, om voortijdig de handdoek in de ring te werpen. Hij kon gisteren opnieuw geen rol van betekenis spelen. Verschillende vooraanstaande Republikeinen lieten na het tellen van de stemmen weten dat hij de eenheid in de partij een goede dienst zou bewijzen als hij Romney de kandidatuur zou gunnen.

Santorums campagneteam liet eerder weten het vizier te richten op Pennsylvania, Santorums thuisstaat, waar 24 april voorverkiezingen worden gehouden. Ze hopen dat hij die wint, de wind in de rug krijgt en vervolgens in mei in een aantal zwaarwichtige staten zijn slag kan slaan.

Riant
In Maryland koerste Romney af op 48 procent van de stemmen en Santorum op 30 procent. Newt Gingrich kwam tot 11 procent en Ron Paul, de vierde kandidaat, tot 9 procent. In Wisconsin ging Romney na het tellen van 12 procent van de stemmen aan de leiding met 43 procent, tegenover 38 voor Santorum.

In Washington, waar Santorum niet deelnam, stond Romney na het tellen van 28 procent van de stemmen op een riante 69 procent, tegenover 13 procent voor Paul en 11 voor Gingrich.

Drempel
De hattrick van gisteren brengt Romney over een belangrijke drempel. De zeges wordt veel betekenis toegekend omdat Romney nu meer dan de helft van het aantal kiesmannen achter zich heeft verzameld die hij in augustus, op de Republikeinse partijconventie, nodig heeft om te worden uitgeroepen tot uitdager van de zittende president Barack Obama. Romney heeft er nu 640. Hij heeft er in totaal 1.144 nodig. Bij Santorum staat de teller op 264 kiesmannen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden