Hassan verovert WK-goud op de 10 kilometer

Sifan Hassan is erin geslaagd op het WK atletiek de 10.000 meter te winnen. Ze klopte de Ethiopische Letesenbet Gidey in de laatste ronde.

Sifan Hassan na de winst op de 10.000 meter op het WK in Doha. Beeld BSR Agency
Sifan Hassan na de winst op de 10.000 meter op het WK in Doha.Beeld BSR Agency

Officieel komt ze zondagavond te laat voor de medailleceremonie. Typisch Sifan Hassan. Altijd druk, altijd chaotisch, vaak net te laat.

Nadat ze op zaterdag met een versnelling in de laatste 250 meter het veld op grote afstand heeft gezet, wil iedereen wat van haar. Hassan is dit seizoen de meest bekroonde atlete ter wereld door haar vele zeges en records op diverse afstanden. Ze doet haar verhaal voor een delegatie uit haar geboorteland Ethiopië, dan voor een leger Amerikaanse verslaggevers, maar veruit de meeste tijd ruimt ze in voor de Nederlandse pers. Vrolijk, opgewekt, opgelucht.

De titel voelt op 26-jarige leeftijd en een jaar voor de Spelen als een doorbraak. Al jaren maakt Hassan deel uit van de top, maar behalve de wereld­titel indoor in 2016 mislukte het vaak op het moment suprême. Op de WK’s in Peking en Londen maakte ze tactische missers en bij de Spelen in Rio startte ze na een door een blessure getekende voorbereiding.

“Ik heb zoveel fouten gemaakt,” zegt ze. “Maar al die ervaringen heb ik hier gebruikt. Ik ben nu volwassener, raak niet meer zo snel in de war. Ik had moeite met focussen in het begin van de race, toen het nog langzaam ging, maar hoe hoger het tempo, hoe beter en sterker ik mij begon te voelen. Ik heb tegen mezelf gezegd: rustig blijven, geen fouten maken.”

Versnelling

Die mantra hielp haar tijdens de race over 25 rondjes in het door airconditioning gekoelde stadion. Na een redelijk trage start, waarbij Hassan in eerste instantie achter in de groep plaatsnam, schoof ze pas op toen de drie Keniaanse vrouwen het tempo opvoerden en drie Ethiopische vrouwen meegingen. Zo vormde zich een groep van zeven loopsters, die lang bij elkaar bleef.

Met nog meer dan drie ronden te gaan zette Gidey haar forse versnelling in. Hassan liep gecontroleerd het gat dicht. En net voor het ingaan van de laatste ronde nam ze de kop over. Er bleek geen maat op haar snelheid te staan. Ze won met overmacht in 30.17, voor Gidey en Agnes Jebet Tirop uit Kenia.

Door alle drukte die volgde, is er nog geen tijd geweest om met haar coach te overleggen wat haar tweede afstand wordt deze WK, op woensdag. Haar coach is voorstander van de 5000 meter. Hassan, grijnzend: “Maar ik vind de 1500 meter veel leuker. Daar gaan we nog even ruzie over maken.”

Welke afstand het ook wordt, in deze vorm zal ze meedoen voor het goud.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden