Vanaf zondagavond zijn alle coffeeshops in Nederland gesloten.

PlusPortretten

Hasjhamsteraars: ‘Straks heb ik wc-papier en een jointje in huis’

Vanaf zondagavond zijn alle coffeeshops in Nederland gesloten.Beeld Marjolein van Damme

Vlak nadat zondagavond bekend was geworden dat de horeca op slot ging, ontstonden lange rijen bij de coffeeshops. Zo ook bij Terminator in De Baarsjes. ‘Straks hebben we toiletpapier én een jointje, wat wil een mens nog meer?’ 

Jan (33)

“Ik heb er vannacht een latertje van gemaakt – ik was, gok ik, rond 6.30 uur thuis. En nu had ik zin in een jointje. Ik had het nieuws nog helemaal niet gezien en de kranten niet gelezen, dus ik was nogal verbaasd toen ik de enorme rij voor de shop zag staan. Ik kom voor een grammetje ­superpollen, of misschien toch twee. Als ze het nog hebben wanneer ik aan de beurt ben, want voorlopig staan we hier nog gewoon met zijn allen. Ik denk wel dat straat­dealers de komende tijd goede zaken in wiet en hasj gaan doen. Sorry, mijn vriendin belt: of ik naast hasj ook brood kan meenemen.”

Ko (58) en hond Tilo

“Tijdens het uitlaten van Tilo in het Erasmuspark hoorde ik dat de coffeeshops gingen sluiten en ik dacht: gauw gaan! Ik woon al dertig jaar in deze buurt en kom altijd bij deze coffeeshop. Ik haal twee gram, want dan krijg je altijd een eurootje korting. Het is wel drukker dan normaal, ­laten we hopen dat ze wat in de tuin verstopt hebben, ­haha. Met twee gram kan ik wel twee weken voort, want ik rook alleen in de avond. Ik doe er eigenlijk niet aan mee, maar nu ben ik toch nog aan het hamsteren!”

Ray (32)

“Dit is de derde keer dat ik bij coffeeshop Terminator kom, want de buurtshop was gesloten. Ik hoorde op NPO dat alle horeca dichtging en dacht zelf: dan sluiten ze vast ook de coffeeshops. Geen hasj kunnen halen tot 6 april is wel erg lang, beter haal ik iets in huis als appeltje voor de dorst. Dit is weer eens wat anders, het is wel een leuke ervaring en later kunnen we zeggen: ‘Weet je nog, toen we op 15 maart in de rij stonden om hasj te kopen?’”

Carmen (30) en Martin (31)

Carmen: “We zagen rond 18.00 uur foto’s op Instagram van rijen bij de coffeeshops. We waren eigenlijk op weg naar de Albert Heijn, maar hé, first things first!”

Martin: “Straks hebben we toiletpapier én een jointje, wat wil een mens nog meer?! We draaien nooit zelf, dus ik hoop dat we zo twee voorgerolde jointjes kunnen halen, of ­anders vloeitjes en filters.”

Mohammed (19)

“Ik zag de foto’s en filmpjes van rijen op Insta en ben meteen hierheen gekomen voor een gram Tbizia, hasj. Ik heb nog nooit in de rij gestaan bij de coffeeshop, de wereld wordt echt steeds raarder! In de Koran wordt gesproken over het einde der tijden, het voelt wel alsof het nu zover is en dat de wereld eraan gaat. Juist nu een jointje kunnen roken maakt me rustig.”

Steve (28)

“Ik was een serie aan het netflixen, toen om 18.15 uur op mijn telefoon de corona-update binnenkwam dat alles op slot ging. Ik ben meteen op de fiets gestapt om naar de ­coffeeshop te gaan. Eerst heb ik wat wiet gehaald bij een andere coffeeshop, en nu ben ik hier voor hasj, want hier verkopen ze de beste. Mijn vriendin is huisarts in opleiding, ze waarschuwde me nog dat het echt beter is om ­binnen te blijven, maar ik moest toch even iets halen.”

Ismael (38)

“Ik kom uit de buurt en toen ik het nieuws zag op Insta, ben ik meteen naar deze coffeeshop gegaan. Hier verkopen ze de beste hasj van Westside, en van heel Amsterdam. Ik heb vijf gram gehaald, de maximaal toegestane hoeveelheid. Ik dacht: ik kan maar beter meteen even goed scoren, dan heb ik in elk geval een voorraadje in huis.”

Ismael.Beeld Marjolein van Damme

Mariana (33)

“Mijn vriend hoorde het nieuws tien minuten geleden en toen ben ik meteen de deur uit gegaan. Hij is jarig en we hebben een etentje voor zijn verjaardag moeten afzeggen vanwege het virus, dus dachten we: laten we dan iets te ­roken halen. Ik kom uit Litouwen, hij uit Frankrijk, we ­waren eigenlijk verbaasd dat er in Nederland zo weinig ­coronamaatregelen werden genomen. Maar nu alles op slot gaat, gaan we maar een feestje vieren met zijn ­tweetjes.”

MariannaBeeld Marjolein van Damme

Andrew (26)

“Is deze rij vanwege coronamaatregelen, serieus? Ik had echt geen idee, ik kwam gewoon wat hasj halen. Ik werk zes weken hier voor mijn bedrijf en daarna ga ik weer zes weken naar het Verenigd Koninkrijk, waar ik vandaan kom. Normaal rook ik een gram of twee per dag, ik hoop maar dat ik zo dan wel wat meer kan kopen...”

DJ (38)

“Toen ik het nieuws hoorde, zag ik meteen mogelijk­heden. Ik ben naar de coffeeshop gereden en heb voor 60 euro hasj gehaald. En daarna nog een keer voor 60 euro wiet. Nu wacht ik net zo lang tot de shop sluit en er mensen voor een dichte deur staan. Die verkoop ik dan een blokje van 5 euro voor een tientje. Straks ben ík de coffeeshop. En ook als niemand iets wil kopen, is het een win-winsituatie, want dan rook ik het gewoon zelf op.”

Sommige namen zijn vanwege pricacyredenen gefingeerd. 

DJBeeld Marjolein van Damme
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden