Hartproblemen oud-directeur Ibn Ghaldoun door fraude

'Dit is de grootste fout in mijn leven', citeerde advocate Brechtje Vossenberg haar cliënt Salahodin B. op de vijfde dag van het proces over de examenfraude. Salahodin werd totaal onverwachts door zijn broertje Annas in het drama van de eindexamenfraude getrokken, met alle gevolgen van dien. Vooral de schaamte bij de familie is enorm.

null Beeld anp
Beeld anp

Salahodin is tijdens de zitting niet aanwezig, omdat de student geneeskunde vrees heeft voor weer een heleboel schade via de media voor zijn familie. Zijn vader, oud-directeur en medegrondlegger van de school, heeft door de hele situatie al meerdere hartaanvallen gekregen. Hij moest zich bovendien onder psychische behandeling laten stellen.

De schande in de familie was blijkbaar zo groot dat de vader tijdens een politieverhoor verklaarde dat Ibn Ghaldoun hem meer waard is dan zijn kinderen. De vader, die zelf in opspraak raakte door de omstreden reisjes naar Mekka, hield zijn kinderen altijd voor dat ze goed moesten leren. Die vaderlijke druk voelden beide kinderen als een loden last, zo werd tijdens de zitting duidelijk.

Examens
De student werd gebeld op het moment dat de scholieren, onder wie zijn broer, niet meer wisten waar ze de tassen vol met examens naar toe moesten brengen. Omdat de ouders van Annas en dus ook die van Salahodin naar Duitsland waren, werd dat de optie. Annas belde daarom zijn broer. Die was ziedend toen hij volgens zijn advocate op dat moment pas hoorde wat de scholieren hadden gedaan.

De raadsvrouw gooit de verantwoordelijkheid van Salahodin op een beperkte betrokkenheid. Dat hij op 2 mei ook meeging om de examens terug te leggen was om te kijken of de jongens niet nog dommere dingen gingen doen, zoals een ruit ingooien om binnen te komen. 'Hij wilde gewoonweg een oogje in het zeil houden', aldus de advocate.

Fotograferen
Dat hij betrokken was bij het fotograferen van de examens kwam doordat de scholieren werden bedreigd door iemand die examens wilde hebben. 'Toen wist ik het ook niet meer', zo liet hij in de verhoren weten. Overigens hebben hij en zijn broer, volgens de officier van justitie, wel volledige openheid van zaken gegeven, naar wordt aangenomen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden