Hartog's begint boterhammenzaak

AMSTERDAM - Hartog's Volkorenbakkerij breidt uit, voor het eerst in 112 jaar. De bakkerij begint in de Wibautstraat een boterhammenzaak en een bakkersopleiding.Eigenaar Fred Tiggelman loopt al drie jaar rond met het idee Hartog's Volkorenbakkerij, anno 1896, uit te breiden. Maar de panden liggen nu eenmaal niet voor het oprapen. Uiteindelijk vond hij een goede locatie in de Wibautstraat, op loopafstand van de bekende winkel op de hoek van de Ruyschstraat. ''Liefst houden we alles onder één dak, maar dat lukt niet,'' aldus Tiggelman.

Dit jaar opent Hartog's zijn nieuwe onderkomen, dat zal bestaan uit een winkel, een bakkerij en een ruimte voor opleidingen. Ofwel: commercie gekoppeld aan educatie. De opleidingen beginnen in maart, de winkel gaat in september open.

In de winkel kunnen klanten boterhammen - dus geen broodjes - kopen. Volkoren, uiteraard en eenvoudig belegd, want Tiggelman stoort zich enorm aan de liflafjes die broodjeszaken voor hoge prijzen bieden. ''Pindakaas is bij ons gemalen pinda's, zonder verdere toevoegingen.'' Ook staan koffie en thee op de kaart.

In een tussengedeelte komt een klein opleidingsinstituut. Dat is bedoeld voor scholing van eigen personeel; een verkoper moet toch weten hoe je een brood bakt. Maar ook geïnteresseerde klanten kunnen een cursus volgen. Liever geen vrijgezellenfeesten of bedrijfsuitjes, zegt Tiggelman. Het moet gaan om de kunst van het brood bakken.

Tiggelman heeft al contact gelegd met opleidingsinstituut ROC, afdeling brood en banket. Daar reageerde men positief op de suggestie leerlingen lessen te laten volgen in de bakkerij. Op deze manier probeert Hartog's het imago van het bakkersvak op te poetsen. ''Het is moeilijk aan voldoende bakkers te komen. Het beroep heeft een stoffig imago.''

Naast de opleidingsplek komt een nieuwe bakkerij. Die moet, net als de boterhammenwinkel, de druk verlichten bij de bakkerij in de Ruyschstraat. Daar komen gemiddeld veertienhonderd klanten per dag en de mensen staan er vaak tot diep in de Wibautstraat in de rij. Daar valt nauwelijks tegenop te bakken. Spreiding van klanten en bakwerk is dus gewenst.

Hartog's heeft nu 35 mensen in dienst. Na de expansie zullen dat er zestig zijn, verwacht Tiggelman.

De stap naar de Wibautstraat betekent de eerste uitbreiding van Hartog's in zijn 112-jarige bestaan. En daar blijft het ook bij, zegt Tiggelman. ''Ik geloof er niet in winkels elders in de stad te openen. Dan krijgen klanten te maken met eigenaren die ze niet kennen, of winkelpersoneel dat eigenlijk geen zin heeft om te werken.''

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden