Hartjesparade wordt te druk en moet wijken

AMSTERDAM - De Hartjesdagen op de Amsterdamse Zeedijk, jaarlijks goed voor tienduizenden bezoekers, moet het dit jaar doen zonder Hartjesparade.

Het feest ondergaat dit jaar ingrijpende veranderingen. Door de steeds groter wordende drukte zou de veiligheid tijdens de populaire Hartjesparade, de uitbundige verkleedpartij waarbij de mannen als vrouwen en de vrouwen als mannen verkleed gaan, in het geding komen. ''Het wordt steeds drukker, terwijl de straat er niet breder op wordt,'' aldus Janny Alberts, directeur van de NV Zeedijk.

Als de parade nie doorgaat, zijn er ook minder toezichthouders nodig, wat de kosten drukt.

De organisatie is niet van plan de verkleedpartij volledig af te gelasten. Daarvoor is die te geliefd. Wie wil, kan zich alsnog individueel verkleden en over de Zeedijk gaan flaneren. Alberts: ''En daar voegen we dan wel een juryelement aan toe.''

Of de traditionele straatartiesten op stelten - elk jaar weer een plaatje - terugkeren, is nog niet duidelijk.

Van de twee podia die vorig jaar de Hartjesdagen nog opsierden, blijft er één over, op de Nieuwmarkt, en alleen op zondag.

Met deze Hartjesdagen nieuwe stijl - die gehouden worden op 16 en 17 augustus - hoopt de NV Zeedijk meer ondernemers nauwer bij het evenement te betrekken, waaronder de kleine(re) winkels. Alberts: ''We denken aan een project 'Kunst te Kijk', met kunstwerken in de diverse etalages.''

Ook het project 'Ik Ook van Jou' behoort tot de plannen. Bewoners en ondernemers kunnen in een gedicht hun liefde voor de Zeedijk vastleggen. Die poëtische uitingen worden dan 'opgeblazen' en in de straat opgehangen.

De traditionele buurtbrunch blijft behouden, evenals het opera-open-ramenconcert.

De veranderingen vallen niet bij iedereen in goede aarde. ''Het lijkt erop alsof ze de Hartjesdagen op een hoger plan willen trekken,'' aldus een Hartjesdagvierder van het eerste uur. ''Alsof ze ons willen verheffen. Maar het enige dat wij willen, is gewoon ons eigen volksfeest. Zoals het was. Mét parade!'' (CORRIE VERKERK)

Foto ANP/Juan Vrijdag Beeld
Foto ANP/Juan Vrijdag

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden