Plus

Hartenstrijd

Cupido moet aan het werk in deze nieuwe romantische comedie: Tina wil seks, maar Sven juist niet. Hoe gaat dat wanneer een weddenschap om de hoek komt kijken?

Mike Peek
Merel (Anniek Pheifer) en Hans (Loek Peters). Beeld Hartenstrijd
Merel (Anniek Pheifer) en Hans (Loek Peters).Beeld Hartenstrijd

Sanne Vogel liet met Hartenstraat (2014) zien dat er rek zit in de romcom. Je kunt best een commerciële formule hanteren en toch je eigen stempel drukken. Hartenstrijd is een zogeheten spin-off. Geen echt vervolg dus, maar de film speelt zich wel af in hetzelfde Amsterdamse universum. Ook enkele bijrollen keren terug.

Daarmee houden de overeenkomsten helaas op. Vogel bracht een fijne, melancholische sfeer in het verhaal en liet acteurs liefdevol praten over de charme van Buster Keaton. Janice Pierre stuurt haar personages op pad zonder onderscheidende eigenschappen en lijkt louter geïnteresseerd in het afvinken van clichés.

Seks afgezworen
Van motoragente Tina (Jennifer Hoffman) weten we vooral dat ze altijd in slechte relaties zit. Daarom besluit ze mannen voortaan alleen nog te gebruiken voor seks. Goede gesprekken voert ze wel met haar beste vriendin, kleuterjuf Fleurtje (Eva van de Wijdeven).

Kroegbaas Sven (Tibor Lukács) daarentegen zweert de one night stands juist af om een weddenschap te winnen. Hij moet vijf keer uitgaan met een vrouw zonder haar zijn bed in te lokken.

Tina en Sven willen elkaar misbruiken voor hun eigen agenda. Maar Cupido laat zich natuurlijk niet zomaar misleiden. Al snel ontstaan er vlinders.

Op papier dan. Hoffman toont zich een charmante leading lady, maar de chemie met Lukács laat te wensen over. Het helpt ook niet dat elke scène per se grappig moet zijn. Emoties verdrinken vaak in vet aangezette humor.

Vooral erg boos
Hetzelfde geldt voor de bijrollen. Van de Wijdeven is getypecast als stoere chick, maar heeft tenminste aardigere dialogen om mee te werken dan Georgina Verbaan, die terugkeert als de hysterische Mara.

Waar ze in Hartenstraat ruimte kreeg om haar komische talent te etaleren, blijkt Mara hier alleen maar boos. Héél érg bóós. Verbaan is het voornaamste slachtoffer van een gemakzuchtig script.

Regie Janice Pierre
Met Jennifer Hoffman, Tibor Lukács, Eva van de Wijdeven
Te zien in Arena, City, Munt, Tuschinski

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden